Архива

Поледица: Обилазницом око Београда убрзава се саобраћај и смањују несреће

Отварањем обилазнице око Београда, Србија и њен главни град добили су много, јер се завршетком тог путног правца у дужини од 47 километара, двоструко убрзава саобраћај, који сада иде преко Газеле, удобније ће се путовати, а смањиће се и број саобраћајних незгода, изјавио је данас помоћник директора предузећа „Путеви Србије“ Миодраг Поледица.

„Преко Газеле ми имамо дневно 150.000 до 160.000 возила, овом изграђеном обилазницом имаћемо најмање 30.000 возила сваког дана. Дакле растерећује се град Београд. Ми смо кроз град Београд имали у потезу од петље Добановци до петље Бубањ поток најмање 18 већих прикључења на ауто-пут, што је додатно успоравало саобраћај, а овде ћемо имати свега седам петљи, од петље Батајница до петље Бубањ поток, сва укрштања биће нивелисана, дакле нема успоравања саобраћаја“, рекао је он за Танјуг.

Дневно је изграђеним и неизграђеним деловима обилазнице око Београда пролазило било више од 4.500 камиона, додао је он и нагласио да се сав тај саобраћај сада измешта на обилазницу око Београда, што је добро за привреду Србије и земаља региона.

Обилазница повезује четири ауто- пута истакао је Поледица. То су ауто-пут којим се повезујемо са Мађарском, дакле Београд-Хоргош, са Хрватском, Београд-Батровци, онда трећи ауто-пут који иде од Сурчина ка црногорској граници према „МИлошу Великом“ и на крају овде код петље Бубањ поток, ауто-пут Београд-Ниш који се даље рачва ка македонској и бугарској граници.

Како је истакао, та четири путна правца се уливају на обилазницу око Београда и даље иду према градовима Србије и земаља у окружењу.

Поледица је истакао да ће се отварањем обилазнице око Београда утицати на смањење броја саобраћајних незгода.

„Велики број саобраћајних незгода карактерише ауто-пут који је ишао кроз Београд, негде око 553 саобраћајних незгода смо имали 2022, а на обилазници смо имали (на изграђеним и неизграђеним деловима) негде око 60 незгода. Сада са завршетком ове обилазнице и пуштањем у саобраћај ми ћемо растеретити град и имати мањи број саобраћајних незгода“, објашњава он.

Поледица је објаснио за Танјуг и шта је све изграђено на самој обилазници.

„Београд се налази на брдима и саму обилазницу карактерише, поготово сектор Б. четири тунела – Липак, Железник, Стражевица и Бели поток. Имамо доста петљи – седам укупно од Батајнице до Бубањ потока, а на овом самом сектору који је малопре пуштен у саобраћај, имамо две велики петље – Авала и Бубањ поток. На 40 локација имамо преко 80 мостовских конструкција. Захтевна деоница у дужини од 47 километара, али ево после 30 година све је завршено“, рекао је он.

Напоменуо је да су најинтензивнији радови били од 2019. па до данас када су завршени последњих 20 километара.

Поледица је додао да је остао да се заврши и део ка Панчеву.

„Остаје нам тзв. сектор Ц који управо почиње одавде од петље Бубањ поток и железничке станице Бели поток, дакле тај део коридора ауто-пута биће дуг 31 километар, железнички коридор 29 километара. Одмах наилазимо на тунеле, како прођемо петљу Бубањ поток, дакле захтевна још једна деоница где ћемо имати друмско-железнички мост преко Дунава код Винче. До Панчева нас чека једна озбиљна деоница“, рекао је он.

Поледица је додао да је Јавно предузеће „Путеви Србије“ договорило са Саобраћајним институтом израду свих пројектних документација тзв. пројекта за грађевинску дозволу и додао да ће се радити фазно, а прво је планирано да се ради тунел који ће се звати Бели поток.

Како је објаснио Поледица, тиме ће се завршити обилазница дуга 77-78 километара.

 

Фото: Танјуг Страхиња Аћимовић