Србија

Немачка компанија Hansgrohe отворила фабрику у Ваљеву

Немачка компанија Hansgrohe отворила је данас у Ваљеву фабрику санитарне опреме, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Немачки произвођач санитарија у нови погон уложио је 85 милиона евра и запослиће 1.000 људи.

Председник Вучић је заједно са представницима компаније Hansgrohe пресекао врпцу, чиме је фабрика у Ваљеву званично пуштена у рад.

Вучић: Hansgrohe до краја 2024. запослиће у Ваљеву 300 радника, после до 1.000

Немачка компанија Hansgrohe отворила је данас у Ваљеву фабрику санитарне опреме, а председник Александар Вучић је изјавио да је то велика ствар за тај град и нашу земљу, као и да ће Hansgrohe до краја следеће године запослити 300 радника и после до 1.000.

„Ту су и Бицерба и Хајсенс, урадићемо и брзу саобраћајницу (од Лаковца до Ваљева) најкасније до марта, гасовод треба да дође у Ваљево, долази до 15. октобра, и када урадимо болницу за 90 милиона евра и халу од 15 до 20 милиона евра – то ће бити нови град“, рекао је Вучић.

Подсетио је да треба да се обнови и преостали део барске пруге, од Ваљева до Врбнице на граници са Црном Гором.

„Крушик сада стоји боље, имао је дугове од 35 милиона евра, а сада 11,7 милиона. Имао је кредите од 10 милиона, сада два милиона… иде боље посао за крушик, иако бисмо ми волели да не буде рата“, навео је Вучић.

Рекао је да је Хansgrohe најбољи у свету у тој бранши и да је то једна од најбољих немачких компанија.

„Сада имају 50 запослених, врше обуке, када одете у Беч у хотел, Берлин и друге европске градове, у 80 одсто случајева тушеве које видите биће направљени у Србији“, рекао је Вучић.

Додао је да ће до краја године немачка компанија запослити у Ваљеву више од 100 људи и до 2027. године имаће 1.000 запослених.

Ово ће да подиже Ваљево, нагласио је Вучић и додао да је инвестиција у нову фабрику вредна 85 милиона евра.

Фабрика је отворена у Индустријској зони Ваљево, а поред Вучића присуствују и генерални директор компаније Hansgrohe Ханс Јурген Калмбаћ, министар финансија Синиша Мали, министар грађевинарства Горан Весић, министар трговине Томислав Момировић, амбасадорка Немачке Анке Конрад и други.

Производи компаније Hansgrohe се могу наћи у бројним хотелима са пет звездица и бутик хотелима, приватним вилама и корпоративним представништвима широм света, између осталих у највишој згради на свету – Бурж Калифи, једном од најлуксузнијих путничких крузера Квин Мери 2, представништву Астон Мартина у Мајамију, али и у гламурозном Ексцелзиору у Дубровнику.

Вучић: Hansgrohe у Ваљеву огроман успех Србије

Председник Александар Вучић изјавио је данас, на отварању фабрике Hansgrohe у Ваљеву, да је долазак те немачке компаније огроман успех Србије и да ће тек да долазе бољи дани за тај град.

Вучић је рекао да је Hansgrohe постао светски лидер у производњи најквалитетнијих производа за кухиње и купатила и да је Ваљево добило једног изузетног послодавца, произовођач и великог извозника.

„Зашто да се не похвалимо тиме – добило је и великог пореског обвезника“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је поносан што зна да ће та компанија остати овде десетинама година, а не краткорочно.

„Колико год тешко било, немачке породичне компаније, када дођу тешка времена користе резерве сачуване кроз лака времена. Ми то још нисмо успели да савладамо“, навео је председник.

Истакао је да у немачким компанијама у Србији сада ради више од 80.000 запослених, као и да је Немачка убедљиво највећи наш спољнотрговински партнер, који је допринео снажном расту Србије и индустријализацији земље.

Додао је да смо успели да учетворостручимо трговинску размену за девет година.

Вучић је додао да су производи компаније Hansgrohe присустни у 150 земаља света и у то у најлуксузнијим објектима, попут Бурџ калифе и слично.

Казао је да је немачка компанија прошле године имала рекордну продају од 1,5 милијарду евра, што је за скоро 12 одсто више него претходне године.

„Од укупно 5.639 година, у будућности додајте још 1.000 оних који ће радити у Ваљеву. И свуда ће на њиховим производима бити исписано да је направљено у нашем Ваљеву“, рекао је Вучић и додао да ће производи из Ваљева бити намењени за тржишта у Европи, Блиском истоку, Африци и САД.

Нагласио је да је ово највећа фабрика у последњих 120 година које гради Hansgrohe.

Додао је да је улагање вредно 85 милиона евра, као и да ћемо имати четири милиона чесми годишње произведених у Ваљеву.

„За само две године добили смо 35.000 квадрата покривеног простора у Ваљеву и инфраструктуру“, казао је Вучић.

Каже да ће Ваљево добити гас 15. октобра и да се после продужава до топлане и Крушика, као и да ће у другој фази имати и све важне институције и грађани, што ће смањити загађење.

Најкасније до марта биће готова брза саобраћајница и до Београда ће се од Ваљева стизати за мање од сат времена.

„Продужићемо реконструкцију пруге до Врбнице, остаје болница да се уради која ће кошати 90 и 100 милиона евра, спортска хала између 15 и 20 милиона, уз Бицербу и ваљевски драгуљ Hansgrohe – све ће бити другачије и то ће бити други град. Моћи ћемо да кажемо за 10 година да смо урадили више него у претходних 70 година, свидело се то неком или не“, истакао је Вучић.

Нагласио је да је та фабрика, како је рекао, важан камен у беочугу успешне Србије коју правимо и будућности наше земље.

Вучић је додао да је држава помогла ту инвестицију са укупно 15,5 милиона евра.

Додао је да смо захваљујући њима довели још једну фабрику у Србију.

„Њихове комшије из ‘Црне шуме’ донеле су одлуку и ускоро ћете видети једну велику ивнестицију у Чачку, поред Форверка“, навео је Вучић.

Конрад: Довођењем инвеститора и улагањем подржавамо Србију на пут ка ЕУ

Амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад рекла је данас, на отварању немачке фабрике Хансгрохе у Ваљеву, да је Србија повољно пословно окружење и да улагањем у економију, културу и политику у Србији, Немачка подржава њен европски пут.

„Наша билатерална сарадња, наша ангажовања у области културе, политике и економије, воде нас ка једном циљу који нас све повезује, а то је да подржавамо Србију ка њеном европском путу, ка Европској унији”, истакла је немачка амбасадорка.

Она је навела да је довођење ове стране компаније веома важно за Србију и за сарадњу са Немачком, јер у Србију сада стижу нове технологије у овој области.

„Ова компанија унаредуће и дуално образовање. Ова инвестиција значајан је импут за Ваљево и регион, јер ће у наредним годинама да се отвори још 1.000 радних места“, казала је Конрад.

Амбасадорка је нагласила да ова инвестиција води ка кључном задактку, а то је заштита животне средине и одрживост.

„Још нешто важно, инвестиција нас води ка одрживости. Како би сачували животну средину, компанија је инвестирала у постројења за пречишћавање, у соларне панеле који су део енергетске транзиције, која и у Србији узима све више маха“, рекла је Конрад-

Амбасадорка је нагласила да се у Ваљеву, као и у Србији, ради на програмима који доприносе унапређењу заштите животне средине, да се спроводе пројекти у области системског даљинског грејања, нове столарије, како би се штедела енергије, као и пројекти у области биомасе.

Фото: Танјуг Милош Миливојевић

 

Related posts

Вучевић: У Приштини екстремно висок степен зависти и мржње

Новосадска ТВ

Обележен празник мађарске националне мањине Свети Иштван

Новосадска ТВ

Богата понуда манифестација у Новом Саду

Новосадска ТВ