Хроника

ВЈТ: Дечак који је усмртио девет људи није кривично одговоран

Ученик 7. разреда ОШ „Владислав Рибникар“, К.К. (13) , који је јутрос хицима из пиштоља усмртио осам ученика и ученица, као и радника обезбеђења, а шест ученика и ученица и наставницу тешко ранио, није кривично одговоран, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду.

Према Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично правној заштити малолетних лица, К.К. је кривично неодговоран, јер нема навршених 14 година, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, оцу овог дечака В.К. (48) одређено је задржавање до 48 сати због сумње да је извршио кривично дело Тешка дела против опште сигурности.

Претходно су на лицу места увиђај обавили дежурни заменици јавног тужиоца Одељења за општи криминал и Одељења за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду, који су наложили да се, у присуству радника Центра за социјални рад, од К.К. узме изјава и да се обави лекарски преглед, након чега ће Центар одлучити које ће мере из своје надлежности даље предузети.

Наложено је и да се од К.К узме крв ради токсиколошких анализа, како би се утврдило да ли је у време извршења кривичног дела био под дејством алкохола, наркотика, односно других прихоактивних супстанци.

Испитују се све околности овог случаја, како је дошао до пиштоља, као и мотиви овог гнусног злочина, каже се у саопштењу.

Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић у своје и у име целог колектива ВЈТ, изразио је најискреније саучешће породицама настадале деце и радника школе.

Савић: Ако дечак нема навршених 14 година, не може бити кривично одговоран

Адвокат Предраг Савић истакао је да, уколико малолетни К.К. осумњичен да је јутрос убио девет особа у пуцњави у основној школи „Владислав Рибникар“, нема навршених 14 година, он не може бити кривично одговоран.

Како је Савић прецизирао у изјави за Танјуг, уколико осумњичени има више од 14 година третира се као млађи малолетник и њему се, као најтежа казна може се изрећи посебна мера, а ако се утврди да има прихички поремећај може му се изрећи мера лечења у посебној установи.

Закон о малолетницима, такође, предвиђа да старијем малолетнику може да се изрекне настрожа казна од пет година.

Савић наглашава да је у Србији старосна граница за кривичну одговорност 14 година, док је у неким државама та граница 12, или 10 година, као у Енглеској.

У склопу Поглавља 23 у приступним преговорима са Европском унијом, наводи Савић, поменуто је да у Србији треба спустити ту старосну границу, али до тога није дошло.

„У неким државама и родитељи у оваквим случајевима могу да одговарају за кривично дело убиство, док код нас то закон не предвиђа“, истакао је Савић.

Он је додао да се у неким државама у САД малолетницима може изрећи смртна казна, а њихови родитељи могу одговарати за кривчно дело убиство.

Родитељи детета које је починило овај злочин могу одговарати за кривично дело запостављање и нестарање о детету, за које је запрећена казна затвора до три године, а могу и парнично одговарати по тужбама родитеља рањене деце.

Такође, родитељи рањене и убијене деце ће моћи, поред родитеља осумњиченог, да туже и школу и осигурање уколико су деца била осигурана.