Политика

Усвојена Декларација о несталима, ЕУ очекује опипљив напредак

На данашњем састанку у Бриселу председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, усвојена је Декларација о несталим особама, што је поздравила Европска унија.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је да Европска унија очекује да ће обе стране постићи опипљив напредак у окончању нерешених случајева несталих лица и испуњавању својих обавеза према породицама.

У саопштењу се наводи да ће Заједнички комитет за праћење, којим председава ЕУ, који надгледа примену Споразума о путу нормализације између Косова и Србије и његовог Анекса о примени, редовно разматрати постигнути напредак.

Како се додаје, Вучић и Курти су потврдили важност решавања судбине преосталих несталих лица, како би се затворила патња њихових најмилијих и подстакло трајно помирење и мир.

„Обе стране су препознале питање несталих особа као хуманитарно и истакле хитну потребу за додатним заједничким напорима на ублажавању ситуације погођених породица и шире заједнице“, додаје се у саопштењу.

Истиче се да су стране одале признање Радној групи за нестала лица, којом председава Међународни комитет Црвеног крста, за важан посао који је обавила.

Наводи се да су се Београд и Приштина такође обавезали да ће се о оперативним детаљима договорити на следећем састанку о нормализацији односа на нивоу главних преговарача, уз посредство ЕУ.

„Од 6.065 случајева несталих у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године, 1.621 је остао нерешен. Више од двадесет година касније, њихове породице настављају да живе у тузи и не знају где се налазе њихови најмилији. Породице имају право да знају судбину својих рођака као и друштво у целини“, поручује се у саопштењу високог представника ЕУ.

У саопштењу се истиче да питање несталих није само хуманитарна обавеза, већ кључни фактор за постизање помирења и поверења међу људима.

Додаје се да што пре треба окончати процес идентификације места сахрањивања.

„Сећања бледе, а појединце, места и догађаје је теже истражити“, закључује се у саопштењу Жозепа Бореља.

Објављен текст Декларације о несталим особама усвојене у Бриселу

У Декларацији о несталим особама која је усвојена вечерас на састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу, наводи се да су се две стране обавезале да ће блиско сарађивати на идентификацији места сахрањивања и у праћењу ископавања, како би се обезбедила пуна имплементација одговарајућих обавеза у области несталих лица, као и да ће обезбедити потпун приступ поузданим и тачним информацијама.

У тексту документа објављеном на сајту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) се истиче да ће стране обезбедити потпун приступ поузданим и тачним информацијама које помажу да се лоцирају и идентификују преостале нестале особе у временском периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године.

„Ово укључује све материјале, белешке, наређења, документа, видео записе, аудио снимке и све друге документе укључујуц́и и оне са статусом поверљивости, у поседу институција обе стране, релевантне за овај контекст“, наводи се у Декларацији.

Додаје се да ће стране на располагање ставити сву домаћу и међународну документацију од значаја за утврђивање судбине преосталих несталих лица, те да ће користити сателитске податке, ЛИДАР и другу напредну технологију у откривању масовних гробница.

Истовремено, стране ће омогућити и подстаћи активно ангажовање породица несталих лица у процесу идентификовања њихових судбина и адекватно ће поштовати права породица несталих особа.

У Декларацији се наводи да ће бити основана Заједничка комисија којој председава Европска унија, уз Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) као посматрача, „са циљем да се подрже напори за решавање судбине преосталих несталих особа“.

Додаје се да је предвиђено да стране прате и подржавају напредак који је остварила Радна група за нестала лица преко Заједничке комисије.

„У том контексту, стране ц́е размотрити и ажурирати Пројектни задатак и Општи оквир Радне групе“, наводи се у тексту Декларације о несталим особама.

Додаје се да ће оперативни детаљи бити договорени на следећем састанку у оквиру дијалога о нормализацији односа, уз посредство Европске уније.

У тексту декларације наводи се да су се стране заједнички обавезале на наведене тацке „истичуц́и важност решавања судбине преосталих несталих особа, како би се окончала патња њихових најмилијих и подстакло трајно помирење и мир“.

Како се додаје, стране су обавезе преузеле „имајуц́и у виду да ова Декларација следи схватање МКЦК о несталим лицима, које укључује лица која су принудно нестала; подсец́ајуц́и да ц́е све категорије несталих лица бити третиране са једнаким приоритетом; уважавајуц́и важан посао који је обавила Радна група за нестала лица, којој председава МКЦК; подстицање сарадње са другим релевантним актерима у области несталих лица, посебно Међународном комисијом за нестала лица (ИЦМП); препознајуц́и питање несталих особа као хуманитарно и констатујуц́и хитну потребу за додатним напорима да се ублажи људска патња породица“.

 

Фото: Танјуг AP Photo/Fred Sierakowski

 

Related posts

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Шести дан сукоба – Савет безбедности УН се сутра хитно састаје

Новосадска ТВ

УПАЉЕНИ СВИ АЛАРМИ! РХМЗ најавио невреме, кишу и грмљавину у скоро целој земљи

Ivona

Вучић: Односи са Мађарском на историјском максимуму

Новосадска ТВ