Политика

Данас шест месеци од формирања Владе Србије

Пре шест месеци, 26. октобра 2022. године, формирана је Влада Србије, трећа на чијем челу је премијерка Ана Брнабић.

Овај сазив владе заједно с премијерком броји 29 чланова – 25 ресора, као и три министра без портфеља.

Уочи почетка рада Владе, Брнабић је на заседању Скупштине Србије представила експозе у којем је као приоритете навела питање енергетике као и наставак дијалога о нормализацији односа Београда и Приштина.

Везано за наставак дијалога Београда и Приштине, Брнабић је у експозеу нагласила да „пре било каквих договора о даљим споразумима о нормализацији, Бриселски споразум, мора бити у потпуности имплементиран“.

Председник Србије Александар Вучић поручио је тада да од нове Владе очекује да јој интереси Србије и њеног народа буду једини циљ, а да их рад, знање и част увек воде ка његовом остварењу.

„У овим тешким и нестабилним временима Србији је потребна влада која ће знати да сачува мир, настави економски напредак и одбрани независност и слободарски дух наше земље. Желим вам много успеха на том путу“, објавио је тада Вучић на свом Инстаграм налогу.

Ана Брнабић постала је председница Владе по трећи пут и то је функција коју обавља од 2017. године.

Место министра спољњих послова и првог потпредседника Владе пре шест месеци је преузео Ивица Дачић, који је раније већ обављао функцију шефа српске дипломатије и то од априла 2014. до октобра 2020. године.

Поред Дачића, за потпредседнике су изабрани Синиша Мали, који је наставио да води Министарство финансија, Маја Гојковић која је остала на месту министарке културе и Милош Вучевић, који у овом сазиву владе води Министарство одбране, а претходно је обављавао функцију градоначелника Новог Сада.

Министарске позиције и ресоре из претходног сазива задржали су министар просвете Бранко Ружић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министарка правде Маја Поповић, као и министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Пре шест месеци, дотадашњи министар спољњих послова Никола Селаковић преузео је Министарство за рад, борачка и социјална питања на чијем челу се налазила Дарија Кисић, која у овом сазиву води Министарство за бригу о породици и демографију.

За министра унутрашње и спољне трговине именован је Томислав Момировић који је претходно водио Министарство грађевинства, саобраћаја и инфраструктуре.

Дубравка Ђедовић је са места члана Извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке у овом сазиву преузела вођење Министарства рударства и енергетике, док је ресор пољопривреде, шумарства и пољопривреде припао Јелени Танасковић, која се претходно налазила на позицији државне секретарке у Министарству за заштиту животне средине.

На чело Министарства унутрашњих послова,пре шест месеци ступио је Братислав Гашић, који је до тада био руководилац Безбедносно-информативне агенције, док је за министра привреде изабран Раде Баста, који је претходно био директор „Београдских електрана“.

У трећој Влади коју предводи Ана Брнабић на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нашао се Горан Весић, који је до тада обављао функцију заменика градоначелника Београда.

За министарку науке, технолошког развоја и иновација изабрана је некадашња директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић, док је доташањи директор Културног центра у Новом Пазару Хусеин Мемић преузео Министарство туризма и омладине.

Дотадашњи шеф Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић преузео је истоимено министарство, док је некадашњи шеф Канцеларије за информациону технологију Михаило Јовановић именован за министра информисања и телекомуникација.

Професорка Факултета политичких наука Универзитета у Београду Тања Мишчевић преузела је ресор Министарства за европске интеграције, а на чело Министрарства државне управе и локалне самоуправе дошао је Александар Мартиновић, дугогодишњи посланик СНС-а.

За министра спорта пре шест месеци изабран је Зоран Гајић, некадашњи тренер одбојкашке репрезентације и председник Одбојкашког савеза Србије, док је Томислав Жигманов председник Демократског савеза Хрвата у Војводини тада преузео Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Некадашња начелница Центра за неуроонкологију Клинике за неурохирургију УКЦС, докторка Даница Грујичић преузела је Министарство здравља.

Овај сазив Владе броји и три министра без портфеља – Едина Ђерлека који је у Влади задужен за регионални развој, Новицу Тончева задуженог за развој недовољно развијених општина, и Ђорђа Милићевића задоженог за координацију активности у области државних односа са дијаспором.

 

Related posts

ДВА ОБОЉЕЊА УБЕДЉИВО ПРЕДЊАЧЕ, ОВО ЈЕ СТАТИСТИКА ПИО ФОНДА Због ових болести Срби иду у инвалидску пензију

Ivona

ЈГСП „Нови Сад“ на 5. Ауто-мото берзи

Новосадска ТВ

Новосадски прваци и ове године добијају бесплатне уџбенике

Новосадска ТВ