Политика

Министар Селаковић потписао уговор о наменском трансферу са Општином Зубин Поток

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, потписао је уговоре о наменским трансферима за развој услуга социјалне заштите, са представницима 146 јединица локалне самоуправе, међу којима је и општина Зубин Поток.
Селаковић је новинарима, после потписивања уговора, рекао да се новац наменски трансферише јединицама локалне самоуправе за потребе одређених услуга социјалне заштите као што су геронтодомаћице и геронтодомаћини, услуге личних пратилаца и персоналних асистената.
“То су само неке од услуга, а није за сваку јединицу у питању иста услуга, већ је питање где је која услуга лиценцирана и ко коју услугу може да организује, односно њено пружање да организује корисницима, грађанима који живе на територијама тих градова и општина“, рекао је Селаковић.
Он је додао да је уверен да ће овај износ побољшати функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу, што остаје један од кључних приоритета, јер се на такав начин задовољавају потребе најширег броја грађана.
Како је истакао, сваком министарству, а посебно Министарству за рад, заштиту, социјална и борачка питања, јединице локалних самоуправа су апсолутно приоритетни и кључни партнери.
“Искористили смо ову прилику данас, а није то сваки дан да долази до сусрета министра, његових помоћника и државних секретара са челним људима свих локалних самоуправа у Србији, да разговарамо о још неким питањима за која знамо да јесу проблематична за спровођење великог броја прописа из делокруга наших надлежности, али и да договоримо наредни сусрет, за који сам уверен да ћемо у току маја месеца бити у прилици да организујемо заједно са сталном конференцијом градова и општина“, рекао је министар.
Према речима Срђана Вуловић, председника Привременог органа општине Зубин Поток овај пројекат је од изузетног значаја за српску популацију која живи на Косову и Меотхији.
„Канцеларија за КиМ и Министарство за рад, борачка и социјална питања су и ове године поклонили посебну пажњу становницима на КиМ. Практично је дуплиран број извршиоца за потребе геронтодомаћица и пратиоцима деце са посебним потребама. Оно што је посебно важно јесте да Општина Зубин Поток својим ангажовањем је успела да региструје Центар за помоћ социјално угроженим категоријама „Јелена Анжујска““, рекао је Вуловић.
Како је рекао, први пут ове године, установа са КиМ, са одговарајућим лиценцама, може да пружа услугу својим грађанима.
„Посебно треба нагласити да су то углавном старачка домаћинства, домаћинства која живе у забаченим селима, деца са посебним потребама. Посебна пажња се поклања најугроженијем делу нашег становништа“, рекао је Вуловић.
На последњем састанку председника Александра Вучића и представника Срба са Косова и Метохије, одржаног 13. априла један од закључака био је и да се крене у реализацију економских и социјалних мере заштите српског становништва на простору Косова и Метохије.
Према речима помоћнице директора Канцеларије за КиМ, Светлане Миладинов, потписивање Уговора о ангажовању геронтодомаћица и личних пратилаца деци, као једна од мера, има велики значај.
„Претходно покренута иницијатива директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића у вези са добијањем прве лиценце на простору АП КиМ за ангажовање социјалне установе за пружање социјалне заштите становништву „Јелена Анжујска“ из Зубиног Потока у многоме ће допринети да цео овај процес на Ким буде веома значајан“, рекла је Миладинов.
Она је додала да је ове године први пут на КиМ повећан број обучених геронто домаћица као и повећање њихове надокнаде.
„Прошле године било су ангажоване 54, док ове године имамо укупно 115 геронто домаћица. Имали смо 39 личних пратилаца, ове године 54, што би значило да смо за 972 корисника обезбедили помоћ“, рекла је Миладинов и нагласила да је значајно је и то што 168 ангажованих људи на овом послу имати сталну надокнаду.
То значи, како је нагласила, социјалну и материјалну сигурност и бољи живот тих породица.
„Канцеларија за КиМ ће и у наредном периоду настављати и још јаче и у још већем обиму да подржава наш народ на КиМ а све у циљу опстанка и останка на том простору“, поручила је Светлана Миладинов.
Укупна вредност наменских трансфера за услуге социјалне заштите као што су „помоћ у кући“, „пратилац детета“, „персонални асистент“, „смештај у прихватилиште“, „саветодавно терапијске услуге“ износи 600 милиона евра.
Наменски трансфери су један од механизама који подстичу развој услуга социјалне заштите и део су програма подстицајних мера Владе Републике Србије за равномерни регионални развој.

Извор:твмост.инфо/Фото:твмост.инфо