ВојводинаЗдравље

Мировић: Нови инвестициони циклус у области здравства вредан готово две милијарде динара

„Покрајинска влада издвојила је, преко Секретаријата за здравство, готово две милијарде динара за финансирање и суфинансирање изградње, одржавања и опремања 70 здравствених установа у АП Војводини“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић приликом уручења уговора представницима тих установа, истичући да је то наставак континуираног улагања у све здравствене институције, што је један од приоритета Покрајинске владе од 2016. године.
„То потврђује и податак да је до сада, за готово седам година, за инфраструктурне радове и набавку медицинске и немедицинске опреме, из покрајинског буџета издвојено више од 21,8 милијарди динара“, нагласио је Мировић и навео да је Покрајинска влада, заједно са управама института, болница и домова здравља, радила на стварању бољих услова за рад запослених и лечење пацијената.
Универзитетском клиничком центру Војводине усмерено је укупно 371,7 милиона динара за набавку, између осталог, ултразвучног апарата премијум класе, софтверску и хардверску надоградњу система магнетне резонанце за Центар за радиологију, као и за два дигитална РТГ апарата, што ће УКЦВ омогућити најпрецизнију дијагностику, а биће набављена и два санитетска возила.
Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине – Дечјој болници биће омогућена набавка 10 нових инкубатора, 15 пацијент-монитора, два неонатална респиратора, једног специјалног возила за транспорт новорођенчади и друге опреме у укупној вредности од готово 87 милиона динара.
Институт за плућне болести Војводине у Сремској Каменици добиће, поред нове медицинске опреме, аутоматизовани систем за брзу и поуздану идентификацију микроорганизама, као и средства за адaптацију дела Диспанзера за плућне болести у Новом Саду и за израду пројектно-техничке документације за адаптацију и реконструкцију дела простора Института. Укупна вредност уговора за овај институт износи 118,9 милиона динара.
Институту за кардиоваскуларне болести Војводине биће усмерено 50,75 милиона динара за набавку најсавременијих мониторинг система са 10 мониторских јединица и централним мониторингом, као и друге најмодерније опреме.
Институту за онкологију Војводине одобрено је укупно 39,17 милиона динара за набавку опреме за операциони блок и интензивну негу, као и за немедицинску опрему.
За девет општих болница, девет специјалних болница и шест завода издвојено је укупно више од 1,4 милијарде динара за дигиталне мамографе, ултразвучне апарате, лапароскопске и гастроскопске апарате, опрему за патологију и осталу медицинску и немедицинску опрему неопходну за дијагностику и лечење пацијената.
Председник је најавио, између осталог, и радове у Специјалној болници за психијатријске болести у Новом Кнежевцу.
Средства у укупном износу од 495,5 милиона динара по овом конкурсу добио је и 41 дом здравља – за набавку мамографских, ултразвучних, РТГ и ЕКГ апарата, колор-доплер апарата, санитетских возила и возила за превоз пацијената на дијализу, медицинске опреме за стоматолошка и офталмолошка одељења – у Руми, Бачкој Паланци, Бачу, Пећинцима, Сремској Митровици, Ковачици, Сенти, Новом Бечеју, Сечњу, Кањижи, Србобрану, Суботици, Српској Црњи, Иригу, Шиду, Пландишту, Новом Кнежевцу, Кикинди, Оџацима, Беочину, Вршцу, Панчеву, Малом Иђошу, Алибунару, Бечеју, Инђији, Темерину, Ковину, Кули, Чоки, Белој Цркви, Бачкој Тополи, Старој Пазови, Апатину, Ади, Опову, Жабљу, Бачком Петровцу, Тителу, Зрењанину и Сомбору.
Покрајинска влада финансираће и пројекте за извођење радова на реконструкцији и доградњи здравствене станице у Идвору, као и на санацији крова здравствене станице у Дероњама.
Мировић је подсетио на то да је Покрајинска влада у претходним годинама доделила укупно 104 санитетска возила и возила за превоз пацијената на дијализу, а путем овог конкурса обезбеђена су средства за додатних 16 возила.
По овом конкурсу, 20 здравствених установа добило је мамограф. Са два покретна мамографа, која у оквиру пројекта Покрајинске владе „Прва мамографија“ четврту годину обилазе општине у Војводини, мамографски преглед је доступан и женама у мањим срединама и селима.
Председник је овом приликом подсетио и на то да је у току друга фаза грађевинских радова на изградњи објекта Каменица 3 у институтском комплексу у Сремској Каменици, чији се завршетак очекује до краја године. Покрајинска влада финансира ове радове са 2,3 милијарде динара.
У току су и радови на реконструкцији објекта Каменица 1, као и на реконструкцији водоводне и канализационе мреже у комплексу сва три института, а за ова два пројекта из покрајинског буџета издвојено је укупно 1,7 милијарди динара.
У току је и припрема неопходне документације за јавну набавку извођача радова на адаптацији дела трећег спрата објекта Института за кардиоваскуларне болести Војводине, целине у којој су смештене јединице интензивне неге и Одељење кардиохирургије.
Мировић је изразио очекивање да ће у другој половини године почети реконструкција пет клиника које су смештене у два објекта Универзитетског клиничког центра Војводине – за очне болести, за оториноларингологију, за урологију, за пластичну и реконструктивну хирургију, и за максилофацијалну хирургију, те да је Покрајинска влада обезбедила 1,3 милијарде за извођење тих радова.
„Средствима Владе Републике Србије завршавамо реконструкцију болнице у Кикинди, а Покрајинска влада обезбедила је новац за опремање“, изјавио је Мировић.
Председник је најавио и реконструкцију болнице у Суботици, која ће такође бити финансирана из републичког буџета.
„Заједнички морамо радити и на томе да се убрзају радови на изградњи блокова Б и Ц Универзитетског клиничког центра Војводине. Уверен сам да смо учинили одлучне и важне кораке како бисмо побољшали систем здравствене заштите у АП Војводини. Наставићемо са знатним улагањима све док не реконструишемо све болнице, клинике, већину домова здравља и не обезбедимо најсавременију медицинску опрему“, рекао је Мировић.
Додели уговора присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=gwNWuQal1VQ[/embedyt]