Политика

Вучић:Данас је Србија најјача економија, број сиромашних је све мањи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија данас најјача економија у региону, као и да је број сиромашних грађана све мањи.

Он је то рекао за телевизију Пинк на питање о изјави Здравка Поноша да је у Италију отишао „како би јео и пио“ и додао да су то изјаве „оних који се себи диве цео дан и смишљају ту једну реченицу“.

„Према подацима Светске банке и разних агенција, у Србији је све мање сиромашних. За време човека који је био мој противкандидат а има хрватско држављанство, ПРОСЕЧНА ПЛАТА ЈЕ БИЛА ИСПОД 300 ЕВРА, А ДАНАС ЈЕ око 750 евра. Сачекаћемо ускоро нови пресек за март. Али је увећана 100 или 130 одсто у односу на период од пре девет година“, рекао је он и додао да је тада регион имао веће просечне плате од Србије, Црна Гора за чак 50 одсто.

Он је истакао да га муче две ствари – то што су плате у Београду и Новом Саду веће него у другим градовима и раст БДП-а.

„Много смо енергије уложили, много сам фабрика отворио, подигли смо Јумко из мртвих, мораћемо да радимо више та југ и за Врање, за аутопут који смо направили и уз позориште Бора Станковић и болницу, да бисмо променили стандард. Друга ствар је раст БДП и не кријем незадовољство и понашањем неких министара и директора јавних предузећа и то се види по мом лицу“, рекао је он.

Према његовим речима он не крије да је разочаран одлуком у вези литијума, јер сматра да је на њој инсистирано да би се Србија ослабила.

„Емоција је постала доминантна, а негартивна емоција је најопаснија и нешто чему не можете да се супротставите. Ма колико се трудили да рационално одговорите на то, не можете. Просечно се грађани задржавају на једној вести не више од 3 секунде, видео материјалима 10 секунди. То говори о нашој површности, али не могу да одустанем од такве политике“, рекао је он.

Говорећи о посети сајму вина у Италији, он је рекао да је ту због важних састанака.

„Пре свега са нашим партнерима Рамом и Ковачевским, а посебан печат је састанак са премијерком Италије и државним руководством. Обнављамо те контакте посебно са регионом Венето из кога долази највећи број инвеститора, после су Ломбардија и Пијемонте. То говори о значају нашег ангажмана, али то није ни први ни последњи пут да слушамо увреде људи који гледају како други раде“, рекао је Вучић.

Вучић: Нисам општимиста, најважнија нормализација односа са Албанцима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће сутрашњи преговори на техничком нивоу у Бриселу бити тешки, јер, како је навео, не мисли да Приштина планира да било шта стварно уради.

„Суштински проблем између нас је у томе ко ће шта да каже, а не ко ће шта и како да примени. То је само ‘бенчмарк’ колико напредујете на европском путу,“ рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, много важније од тога је можемо ли ми стварно да нормализујемо односе са Албанцима на Косову или не можемо.

„Они сваког дана изазивају сукобе, провоцирају наше људе, то су бесконачни упади на Север, разговори и убеђивања амбасадора Квинте како је то морало да се уради пошто су сви горе криминалци“, рекао је Вучић и додао да је проблем што неко не жели да разуме да не може на силу већ да смо потребни једни другима.

Србија је, како је истакао, посвећена дијалогу и испуниће обећано, а „оно што смо рекли да нећемо урадити, наравно да нећемо урадити“, нагласио је Вучић.

„Чули сте изјаву италијанског амбасадора који је рекао да је Вучић јасно ставио до знања шта су црвене линије“, поручио је председник Србије и додао да суштински није оптимиста поводом предстојећих преговора.

Вучић: Србија увек крива, чак и када ћути и не меша се

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му страшно смета и да је веома опасно то што се Србија увек оптужује да се меша у туђе унутрашње односе, чак и када то не чини и када ћути, и да се увек прави баланс тако што се Србија оптужује да је нешто крива.

Говорећи о председничким изборима у Црној Гори, Вучић је за тв Пинк рекао да је Србија оптуживана да се мешала у изборе у тој држави, иако је, за разлику од свих осталих у региону, о њима све време ћутала.

„Не постоји важна личност из Сарајева која није подржала Мила Ђукановића, а нико у нашој земљи није направио никакав текст. Погледајте новине у БиХ, а исто то су радили у Приштини и другим земљама Западног Балкана, чак и видео спотовима и порукама, само Србија то није радила. Србија увек мора да буде крива како би се правио баланс, а у ствари се стално прави дисбаланс, јер Србија мора да буде та која ће да буде нон-стоп оптуживана и крива за све, па макар никакве везе ни са чим немала“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да је ћутао на бесмислице које је слушао током кампање о „српском свету“ и трудио се да посредно одговори, не помињући Ђукановића, ни било кага другог.

Каже да се питао да ли је могуће да је једина тема у кампањи у Црној Гори Србија.

„Немам проблем што сте нападали мене, научио сам да живим са тим и знам да морате да нападате некога ко је снажан и успешан. Није лако објаснити људима да сте имали 200 евра већу плату до недавно, а сада ћемо да видимо, јер сигурно да немамо мању, а стопа јавног дуга нам је значајно мања него у Црној Гори. Нећу да говорим о индустрији и производњи и нивоу БДП који је значајно већи пропорционално броју становника“, рекао је Вучић.

Он сматра да су многи у Црној Гори кампању користили да плаше један део људи Србијом.

Зашто никада нису размислили да понуде део својих инфраструктурних капацитета Србији, јер би само Србија могла то да користи. Морате да имате некога ко има много снажнију економију него Црна Гора. Никада им није пало на памет из политичких разлога, а не зато што би то здрава памет и економска логика налагале“, истиче председник Србије.

Каже да не жели да говори ружне ствари у тренутку када је неко поражен на изборима, јер верује да је то џентлменски и цивилизацијски приступ.

„Политика Ђукановића се готово у свему разликовала од наше, али то је дуги низ година био избор грађана у Црној Гори. Не падам у еуфорију, разменио сам неколико реченица са господином Милатовићем и тек ћемо видети како ће све то изгледати. Надам се да је могуће да направимо боље односе између Србије и Црне Горе, било би нормално и пријатељски и за Србију и Црну Гору“, поручио је Вучић.

Он је додао да је јасно да ће Србија после нових парламентарних избора у Црној Гори имати боље односе са парламентарном већином у Црној Гори.

На питање новинара да прокоментарише писање дела штампе у Србији да ће после Ђукановића пасти и Вучић, председник Србије је одговорио да он нема намеру да пада, већ да ће сам отићи.

„Ок, Вучић ће да падне. Много сте паметни, као да постоји неко на свету коме се то није догодило, уколико није сам на време отишао што планирам да учиним. Проблем је што они изгубише 11 година живота чекајући да ја паднем, зато што они не размишљају да како да буду бољи и марљивији и како Србија да расте“, поручио је Вучић.

Он је додао да је задовољан сам због тога, јер му, како је рекао, олакшавају да приведе мандат крају и да људи могу јасно да виде разлику између одговорности и неодговорности, али да би за Србију било боље да има бољу опозицију и конкуренцију.

Каже да сваки пут када се нешто деси, када Милановић победи Колинду, Голуб победи Јаншу, Себастијан Курц више није канцелар, шта год да се догоди, они кажу „сада ће Вучић“.

„Тако је било и са Трампом, па су говорили „нема више ко да га штити“. Шта год да се догоди, они се потруде да у томе нађу свој будући тобожји успех, а мој неуспех. Ти људи не разумеју да свака земља има своју законитости, а оне се тичу воље грађана и да ти грађани цене нечији рад и нерад, а не да преписује од неког како ће да гласају“, рекао је Вучић.

Вучић: Највише се прода новина када мене држе на насловној страни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у прошлој години највише пута био на насловној страници дневних новина Данас.

Он је на констатацију новинара да се највише од свих политичара нашао на насловним страницама новина током прошле године, оценио да када њега држе на насловној страни, продају више примерака него када га тамо нема.

“Ако годишње имају око 300 и нешто бројева, пошто они излазе само шест пута недељно, ја сам од тих 300 и нешо бројева, на насловној страни био 80 пута. Они ме промовишу сваког дана, кажу, Фирер, диктатор, зликовац… Хоће, па неће изборе“, рекао је Вучић за тв Пинк и додао да је “сваког дана крив, због Јовањице или нечег другог“.

Према његовим речима нема дневне новине у Србији на чијим се насловним странама нашао више пута од Данас и Нове С.

“То је чудо једно, написали су да сам у Јовањици нешто урадио, појма немам шта… Све што напишу је лаж. Никада нису истину написали… Али и то је демократија, не тужим и не гоним“, рекао је Вучић.

Председник је додао да “неће да плаћа рекет“ никоме.

“Ја их разумем, али би добро било да направимо неки уговор, да ми дају додатак на пензију, да ми дају нека средства када већ живе од мене. Без мене су пропали начисто“, закључио је Вучић.