Политика

Петковић: Курти не може да забрани посету Вучића КиМ, он се ту ништа не пита

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не може да забрани посету председника Србије Александра Вучић КиМ пошто договореним Споразумом о званичним посетама Приштина може само да прими к знању посету званичника Београда простору КиМ, а не да је одобрава или пак забрањује.

„Нервоза Аљбина Куртија због договора у Охриду, одакле се вратио без икаквог потписа и признања од стране Београда, али са обавезом формирања ЗСО, свакога дана ескалира. Зато се сада узалуд јуначи да може да забрани посету председника Александра Вучића српском народу на Косову и Метохији, иако се он ту ништа не пита!“, навео је Петковић.

Према Петковићевим речима, „у Охриду је јасно договорено спровођење свих претходно порписаних споразума, па самим тим и Споразума о званичним посетама, по коме Приштина може само да прими к знању посету званичника Београда простору КиМ, а не да је одобрава или пак забрањује“.

Овакве изјаве Аљбина Куртија најбоље показују са каквим реметилачким фактором се све време суочава Београд у дијалогу, навео је Петковић.

„Јасно је да Курти не жели дијалог и на све начине покушава да избегне формирање Заједнице српских општина, али те своје трикове Курти може да прода можда на пијаци и нигде више“, саопштио је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић каже да је јасно да се Курти „плаши Вучићеве посете јер зна колико би она значила српском народу на Косову и Метохији, а Курти у српске средине иде кришом и на превару и враћа се обешеног носа и необављеног посла“.

Курти је изјавио синоћ за ТВ Кљан да није добио захтев за посету Вучића Косову и Метохији и да, „с обзиром на околности у којима се налазимо, он не би био пожељан на Косову“.

„Ако је то особа која каже да је масакр у Рачку измишљотина и никада није променила став, мислим да не треба да долази на Косово. Наравно да нец́у дати дозволу“, рекао је Курти.

 

Фото: Танјуг Слободан Миљевић