ПолитикаСрбија

Брнабић:Отворени Балкан користи свима, Ковачевски:Нема веће глупости од граница

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Отворени Балкан користи свим земљама, чланицама иницијативе и да би, да је нема, увоз и извоз много мање расли.

Она је на питање новинара о критикама Иницијативе, рекла да Србија, као и Северна Македонија и Албанија, има користи од Отвореног Балкана, наводећи као доказ да је у трговинској размени 2022. године Србија имала значајан суфицит – у извозу преко 940 милиона евра, а увоз преко 511.

„Оно што је донела иницијатива је да је наш увоз и извоз у Северну Македонију брже порастао – 56 одсто. Иницијатива успоставља баланс и ако погледате трговинску размену више одговара Северној Македонији, али када погледате укупну трговинску размену она много брже расте него да нема иницијативе. Добро је и нама и Северној Македонији. Свима је у интересу иницијатива и надам се да ће када виде бенефите за 2023 и 2024 и остали у региону желети да се прикључе“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, одлука да се не прикључите Отвореном Балкану је политичка, а прагматична и економски паметна је да се прикључите.

„То је и добар симбол за млађе генерације да Балкан може бити другачији, и наша будућност много лепша. И у том смислу када погледате истраживања Светске банке, наш БДП би могао да порасте 7 одсто. То је невероватно што се тиче квалитета живота свох нас и бројеви говоре све и јасни су“, рекла је она.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је на исто питање да нема веће глупости од граница.

„Не волим када неко најављује пројекте унапшређења граничне контроле. Нису нам потребне, Западни Балкан замишљам као регион без граница унутар ЕЗУ“, рекао је он.

Истакао је да је Отворени Балкан оригинална иницијатива заснована на четири слободе и да у њој доминира економска политика.

„Државе немају политичке теме, свака иницијатива има противнике, али критике су засноване на претпоставкама не реалности. Оно што смо рекли о економским бенефитима, колико је смањено време, иницијатива функционише“, нагласио је он.

Ковачевски: Културна сарадња на највишем нивоу

Премијер Северне Македоније Ковачевски је изјавио да је културна сарадња између Србије и Северне Македоније на највишем нивоу, као и да је Закон о ратифиакцији за отварање културних центара Србије у Скопљу и Северне Македоније у Београду прошао кроз парламентарне процедуре и да треба да се изгласа.
“Чим техничке препреке буду уклоњене, приступићемо постављању руководиоца Културног центра у Београду, како би он што пре почео са радом. Већ имамо културне центре у Софији и Тирани. То ће бити место које ће посећивати не само Македонци, већ и велики број Срба, који ће моћи да се упозна са македонском културом“, рекао је Ковачевски.
Српска премијерка Ана Брнабић је навела да су владе Србије и Северне Македоније потписале споразум за оснивање културних центара, и додала да ће разговарати са председником Народне Скупштине да тај закон што пре дође на дневни ред.
“Ми ћемо гледати да то спроведемо што је пре могуће, јер је за нас то јако важно. Македонци у Србији, то говорим јер сви то мислимо и сви се у то можете уверити, Македонци су заиста наша браћа и пријатлеји, и биће нам задовољство да то спроведемо“, рекла је Брнабић.
Она је додала да ће Србија свој Културни центар у Паризу дати на коришћење за промоцију Отвореног Балкана.
“Република Северна Македонија и њихово министарство културе дали су своју сагласност, јуче сам била у конракту са албанским премијером Едијем Рамом, да и они дају своју сагласност, и да кренемо у имплементацију тога, да у српском културном центру у Паризу промовишемо културу Србије, Северне Македоније и Албаније“.
Премијерка је истакла да тај потез говори колико језа Србију важно да се са Албанијом и Северном Македонијом међусобно уважава и да чува културу наслеђа.

Ниједна држава Западног Балкана није имала рестрикције струје

Заједничка сарадња, помоћ и солидарност у време енергетске и економске кризе са којом се суочавамо, кључ је за успех и успешну сарадњу, рекао је председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски у Палати Србија, после састанка са председницом Владе Србије Аном Брнабић.
„Испоставило се да сам био у праву, ниједна држава Западног Балкана није имала рестрикције струје, имали смо несметан проток производње и трговине и прехрамбених производа и електричне енергије, по ценама које нису представљале повећање, а са којим су се суочавале европске берзе за купопородају електричне енергије. То је јасна потврда да заједничка сарадња међу пријатељским државама доноси одличне резултате“, рекао је Ковачевски.
Он је нагласио да Северна Македонија не одступа од својих стремљења да оствари стратешке циљеве, у одржавању добросуседских односа, али и у посвећености учлањењу у Европску унију.
„Као држава, не само што делимо принципе спољашње политике ЕУ, већ смо постигли и висок степен усаглашености са позицијама ЕУ, што је потврда да делимо вредносну политику саме Уније“, рекао је председник Владе Северне Македоније.
Он је рекао да наше две државе припадају демократском и слободном делу Европе и да, као што земље Западног Балкана имају интерес да буду чланице ЕУ, тако и ЕУ такође има интерес да нема регионалних конфликта на Балкану, да постоји економска стабилност и да се могу развијати и усавршавати на демократском, административном и безбедносном плану.
Нагласио је да сви заједнички морамо да оснажимо напоре да испунимо очекивања за европску будућност грађана обе земље и да само од нас зависи колико брзо ћемо спровести реформе и колико брзо ћемо се кретати на том европском путу.
„Једно је сигурно, наш фокус мора да остане на Европској унији, зато што земље Западног Балкана припадају ЕУ. Наша европска орјентација је наглашена и ми смо чврсто опредељени за заштиту интереса наших грађана. Реформски смо орјентисани, активно ангажовани у међународним односима и постојано припремљени да дамо допринос међународној сарадњи у свим областима“, рекао је Ковачевски.
Ковачевски: Осећамо бенефите иницијативе Отворени Балкан, посебно у размени роба
Од формирања иницијативе Отворени Балкан, Северна Македонија је забележила значајно повећање трговинске размене са Србијом, а повећан је и извоз роба из Северне Македоније у Србију, чиме је Северна Македонија смањила дефицит, рекао је данас председник македонске Владе Димитар Ковачевски, после сусрета са председницом Владе Србије Аном Брнабић.
„Од формирања иницијативе Отворени Балкан, број туриста који долазе из Србије у Северну Македонију, 2021. године у односу на 2020. повећан је 250 одсто, а број туриста из Србије у 2022. у односу на 2021. годину је повећан 500 одсто, пет пута. Верујем да, уколико би направили сличну анализу у Србији, вероватно би видели пропорционално повећање броја македонских туриста који долазе и проводе своје празнике и годишње одморе у Србији, рекао је Ковачевски.
Највећи бенефит иницијативе, рекао је, осећају грађани и пословна заједница, јер је Отворени Балкан омогућио увећање производње и промета робе међу земљама потписницама.
Прво, укинули смо роминг у земљама Западног Балкана а од пре неколико месеци транспортни камиони на граничним прелазима са Србијом, пролазе са минималним временом чекања, као резултат успостављања зелених, отворених, брзих трака и јединственог фито-санитарног пункта за контролу производа којима се тргује, рекао је Ковачевски.
Он се посебно захвалио министарствима пољопривреде и трговине обе земље јер су решили да успоставе овакве погодности, које су, као је рекао и део неколико билатералних докумената који су данас потписани у оквиру посете македонске делегације Београду.

Три меморандума о сарадњи Србије и Северне Македоније

Три меморандума о разумевању која ће унапредити сарадњу између Владе Србије и Владе Северне Македоније потписана су данас у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског.
Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић и министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски потписали су Меморандум о разумевању између Владе Србије и Владе Северне Македоније о мерама за унапређење кретања људи и робе преко заједничке државне границе.

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић и министар економије Северне Македоније Крешник Бектеши потписали су Меморандум о разумевању између Владе Србије и Владе Северне Македоније о сарадњи у области рударства и енергетике.
Министар грађевинарства Горан Весић и министар за транспорт и везе Северне Македоније Благоје Буцварски потписали Меморандум о разумевању „Пројекат ЕТС – успостављање интероперабилног електронског система наплате путарине“.
Брнабић: Градићемо гасовод и до Северне Македоније, као и гасне електране
Премијерка Брнабић изјавила је данас да ће за Србију, након завршетка гасне интерконекције са Бугарском у октобру, како би се повезали са Грчком и lng терминалима у тој земљи, фокус бити изградња гасовода до Северне Македоније.
„Такође и могућност за изградњу заједничких гасних електрана. То ћемо радити по фазама, како бисмо обезбедили не само за Србију већ и читав регион већу енергетску стабилност и независност“, рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара.
Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски је рекао да у тој земљи користе гас за производњу струје, а који су због нестабилних цена на тржишту набавили преко другог снабдевача.
„Та струја је била продавана на слободном тржишту у Северној Македонији, а део је извезен у Албанију и део чак и у Србију, када је Србија имала мањак у пик периодима“, рекао је Ковачевски.

 

Фото: Влада Републике Србије Слободан Миљевић