Забава

4 најлепше цветнице које би требало засадити у априлу: Краљице башта и тераса

Први пролећни месец је идеално време за садњу цвећа које ће украшавати ваше двориште и терасу до јесени
С првим пролећним данима љубитељи цвећа бирају будуће шарене становнике својих дворишта и тераса.
У зависности од простора који имају на располагању и личних афинитета кад је у питању цвеће, неки се опредељују за већ познате цветнице, а неки експериментишу са потпуно новим биљкама.
Искусни вртлари сугеришу да би током априла требало засадити цвеће које ће заблистати у пуном сјају од друге половине маја до јесени.

1. Дан и ноћ

Иако многи саде дан и ноћ у септембру, и април је прикладно време за нову генерацију ове врсте љубичице која ће украшавати балконе и вртове. Дан и ноћ не подноси високе температуре, али то не значи да не би до почетка лета требало да уживате у њиховом раскошном изгледу.
Биљке би требало посадити са размаком од 20 до 30 центиметара и залити их тако да вода не дотакне лишће. Пољској љубичици прија растресито, добро издренирано земљиште, а идеална позиција у којој ће најбујније расти је полусена.
Осим редовног заливања, дан и ноћ тражи и прихрану једном у две недеље. Потрудите се да прихрана буде богата калијумом и фосфором.

2. Кадифа

Поред тога што импресивно изгледа, кадифа има и интензиван мирис, а може да опстане све до јесењих мразева. Прија јој сунчани део дворишта, а као и дан и ноћ требало би је садити са размаком од 20 до 30 центиметара.
Ово је цветница која обожава воду, па немојте заборавити да је заливате свакодневно, посебно током летњих врућина.
Кадифа се, такође, може узгајати и из семена. Уколико спустите семенке ове биљке у земљу, побрините се да то урадите тек кад јутарње температуре не буду ниже од десетак степени.

3. Цинија

Позната још и као “лепи човек”, ова цветница ће дуже бити окићена цветовима што их чешће будете брали.
Као и кадифа, може се узгајати из семена, а половином априла требало би је пресадити у баштенске леје. Цинија ће, попут кадифе, цветати током целог пролећа и лета, па све до јесењих мразева.
Можете је узгајати и као саксијско цвеће на тераси.
Изискује редовно заливање, уклањање осушених листова и цветова, као и боравак у сунчаном делу дворишта, односно терасе.

4. Лепа ката

Ова цветница воли осунчана места и добро дренирано влажно земљиште.
С обзиром на то да цвета крајем лета, требало би је посејати током априла, и то веома плитко, на два центиметра дубине, па загрнути земљом и малчирати компостом.
Лепа ката воли редовно заливање и прихрањивање све до краја августа.

Извор:Телеграф/Фото:Телеграф