Архива

Присмотра: Ко плаћа сепаратисте из организације “Независно друштво новинара Војводине”?

Присмотра:

„Као што смо најавили, ПРИСМОТРА ће се у наредном периоду детаљније бавити проблемом сепаратизма у Војводини тако што ће јавност обавештавати о организацијама и појединцима који шире сепаратистичке идеје у Војводини.У прошлом тескту рекли смо да један део новца које добија “Независно друштво новинара Војводине” буде прослеђено у другу сепаратистичку организацију “Војвођански културни клуб”. 

ПРИСМОТРА је дошла у посед информација које сведоче о донацијама “Независном друштву новинара Војводине”, организације која окупља сепаратистички настројене новинаре. На челу ове организације налази се Норберт Шинковић, који је председник овог удружења. Ова сепаратистичка организација поседује и два портала, “Аутономија” и “Voice”, о којима ћемо писати у неком од наредних тесктова. “Независно друштво новинара Војводине” је примило велики број страних донација. Као што можете видети са слике изнад, највећи број донација дошло је из Сједињених Америчких Држава, а посебно из организације “Rockefeller Bros Fund INC”. Само једна донација из ове организације износила је 90.000 долара. Након тога од стране “Rockefeller Bros Fund INC-a” уследило је још донација и то од 60.000, 50.000 и 44.980 долара. Такође, из Америке је више пута стизала донација “National Endowment for demograf”, и то у износима од 19.965 долара, 14.065 долара, 14.000 долара, 12.000 долара и 5.000 долара. Оно што је посебно сумњиво јесте једна донација из региона, прецизније из Хрватске, у износу од 9.073 евра.

Што се тиче Европе, донације су пристизале из Немачке, Белгије, Холандије и Аутстије. Најдарежљивији европски донатор “Независног друштва новинара Војводине” је “European Commission Direktorato” из Белгије, што се може видети по донацијама у износу од 74.960 евра, 61.425 евра, 45.350 евра. Од Min. “Foreign Affairs Bezuidenn” из Холандије ово удружење примило је донацију у износу од 13.410 евра и још 22.000 евра од “Ministerie van Byiten lanose”. На донацијама нису штеделе ни “European Commission Direktorato” из Немачке и “Organization for securlly and cooperation” из Аустрије, па је тако “Независно друштво новинара Војводине” примило још 15.958 евра и 212.642 динара." – наводи се у тексту.

 

Извор/фото: Присмотра.нет