#
#

САОПШТЕЊА

Мировић: Подржавамо очување идентитета хрватске мањине

Четвртак, 23. јул 2020, 13:48 извор: Новосадска ТВ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и представници Хрватског националног савета у Србији сагласни су у оцени да је међусобна сарадња добра, а да је нарочито успешна у областима културе и информисања.

На састанку, који је одржан данас у Покрајинској влади, оцењено је и то да је обнова Спомен-куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину, здања чији је један део уступљен Хрватском националном савету, значајан корак у очувању идентитета хрватске заједнице.

Мировић је истакао да Покрајинска влада својим програмима пружа значајну подршку очувању и развоју идентитета хрватске мањине у целини и навео да та подршка неће изостати ни у будућности, саопштено је из Покрајинске владе.

Делегацију Хрватског националног савета предводила је председница Јасна Војнић која је изразила уверење да ће успешна сарадња бити настављена.

Састанку су присуствовали и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, члан Хрватског националног савета у Србији и управник Фондације "Спомен дом бана Јосипа Јелачића“ Горан Каурић и потпредседник Хрватског националног савета за Срем Дарко Вуковић.

СНС Шабац:Локалне изборе одржати у законском року

Четвртак, 2. јул 2020, 15:43 извор: ГО СНС Шабац

Кандидат Српске напредне странке за градоначелника Шапца Александар Пајић је још једном позвао на поштовање закона и понављање локалних избора у том граду у законском року и у складу са одлуком Управног суда и навео да су због неправилности у раду изборне комисије поднели кривичне пријаве.

Он је навео да су јуче поднели кривичне пријаве против председника Градске изборне комисије Будимира Павловића и секретара Златка Ранковића, саопштио је ГО СНС Шапца.

"Њих двојица нису у законом прописаном року одговорили грађанима на поднете приговоре, чиме су продужили рок одржавања поновљених избора", рекао је Пајић на конференцији за новинаре.

Градски одбор СНС Шабац захвалио је Шапчанима, који су свој глас дали листи „Александар Вучић -За нашу децу“ на 5 од 234 бирачка места на којима је јуче поновљено гласање.

Пајић је на конференцији за новинаре рекао и да на предстојећим поновљеним изборима на 27 бирачких места у Шапцу очекује убедљиву победу напредњака.

Пајић тврди и да је Градска изборна комисија Шабац инструмент у рукама Небојше Зеленовића и Душана Петровића и да по њиховом налогу одлаже спровођење избора на 27 бирачких места.

Он тврди и да се по Зеленовићевој наредби у граду уништавају сви докази везани за пословање јавних предузећа и Градске управе.

Чланица ГИК Шабац Бојана Чуровић је рекла да на бирачком месту није споран број гласова, већ су примедбе процедуралне природе и тичу се гласања ван бирачког места. "Реч је о неких 300 гласова који свакако не могу утицати на изборни резултат и блиставу победу СНС", рекла је Чуровић.

Сутра се понавља гласање на 234 бирачка места

Уторак, 30. јун 2020, 15:43 извор: Танјуг

На 234 бирачка места широм Србије сутра ће бити поновљено гласање, а право гласа имаће 203.012 бирача.
Гласање ће бити поновљено на појединим бирачким местима у неколико београдских општина - Врачару, Земуну, Новом Београду, Обреновцу, Раковици, Чукарици, као и у Суботици, Новом Саду, Бачкој Тополи, Зрењанину, Сечњу, Алибунару, Белој Цркви, Вршцу, Пожаревцу, Беочину, Инђији, Лозници, Шапцу, Љубовији, Ваљеву...
Како је раније саопштио РИК, штампаће се укупно 204.027 гласачких листича за 203.012 бирача, што је коначан број уз обазвезну резерву од 0,5 одсто.
Од 21 листе које су се пријавиле за изборе, мандате су до сада освојиле коалиције око СНС и СПС и листа СПАС Александра Шапића, као и четири мањинске партије.
Коалиција за краљевину Србију добила је подршку 83.237 гласача - 2,63 одсто, и тиме је најбилижа цензусу, а после њих следе Суверенисти са 2,32 одсто гласова и Метла 2020 са 2,25.
Ове странке позвале су грађане да изађу на поновљне изборе.

 

Извор: Танјуг

Управни суд усвојио жалбу Српске напредне странке

Понедељак, 29. јун 2020, 14:15 извор: СНС

Градски одбор Српске напредне странке Шабац поздравља одлуку Управног суда, да усвоји жалбу Српске напредне странке на одлуку Градске изборне комисије Шабац о поништењу избора.  СНС-у сматрају да је одлуком Управног суда спречен покушај крађе гласова од стране сада већ бившег градоначелника Небојше Зеленовића и његових ментора Душана Петровића и Драгана Ђиласа.  Напредњаци поштују одлуку суда да се избори понове на 27 бирачких места на којима такође вољом бирача очекују убедљиву победу листе "Александар Вучић- за нашу децу."

Из ове странке посебно истичу чињеницу да су све утврђене неправилности процедуралне природе, а не односе се на број гласова који је добила листа " Александар Вучић- за нашу децу.". Грађани Шапца су Српској напредној странци дали 12 хиљада гласова више него Небојши Зеленовићу и то је неспорно, и напредњаци су поносни на указано поверење Шапчана, који су, како кажу,  јасно рекли какву будућност желе, да град убудуће воде људи  који ће се домаћински односити према народном новцу и омогућити инфраструктурни и сваки други развој Шапца и нова радна места. Српска напредна странка позива све грађане Шапца да изађу на изборе на бирачким местима на којима ће бити поновљени и још одлучније кажу Небојши Зеленовићу да је он ружна прошлост Шапца, а да за своју децу желе бољу будућност.

 

Избори у Шапцу се ипак понављају на 27 бирачких места

Понедељак, 29. јун 2020, 11:45 извор: Танјуг

Управни суд је донео одлуку по којој ће избори у Шапцу бити поновљени на 27 бирачких места, објављено је на сајту тог суда.
Овом одлуком Управни суд је делимично усвојио жалбу на одлуку Градске изборне комисије о поништавању избора у Шапцу на свих 100 бирачких места, коју је поднео Бобан Бирманчевић, повереник Српске напредне странке и посланик СНС у досадашњем скупштинском сазиву.
У детаљном образложењу одлуке Управног суда, поред осталог се наводи да је Градска изборна комисија града Шапца правилно одлучила када је усвојила приговор и поништила изборе на бирачким местима: 56, 59, 61, 47, 63, 86, 16, 7, 55, 72, 38, 41, 64, 39, 49, 18, 37, 82, 36, 13, 76, 28, 34, 26, 100 и 9 (26 бирачких места).
Управни суд сматра да утврђене неправилности које се односе на гласање ван бирачког места и недостатак потврда о бирачком праву за гласање ван бирачког места на наведених 26 бирачких места, јесу разлог за поништавање избора на њима.
Избори ће бити поновљени и на бирачком месту број 65 у Ориду, јер је изостало попуњавање контролног листа за проверу исправности гласачке кутије.
Управни суд је поништио решење Градске изборне комисије у Шапцу о понављању избора на остала 73 бирачка места, тако да на њима избори неће бити понављани.
 

Извор: Танјуг