#
#

ВЕСТИ

У Бриселу ЈП „Војводинашуме“ додељена Повеља за одрживи туризам

Петак, 2. децембар 2022, 14:56h извор:Новосадска ТВ

Званична додела Европске повеље за одрживи туризам Специјалном Резервату Природе „Горње Подунавље“ за наредни циклус од пет година (2022-2026) које је одржана 02.12.2022. год у Европском парламенту у Бриселу.

Награду коју је испред Еуропарк Федерације уручила извршна директорка Царол Ритцхие, у име ЈП “Војводинашуме” примио је директор Роланд Кокаи. Међу првима који је директору Роланду Кокаи честитао на овој престижној награди био је Андор Дели, мађарски посланик у Европском парламенту пореклом из Србије.
ЈП „Војводинашуме“ се још током 2013. године определило за сертификацију одрживог туризма у СРП „Горње Подунавље“ и ушло у процес добијања Европске повеље за одрживи туризам (engl. European Charter for Sustainable Tourism - ECST). У периоду добијања прве повеље (2014-2019.), главни циљ предузећа је био, и остао до данас, повећавање квалитета услуга туризма у овом резервату. Укључивањем у овај процес, ЈП „Војводинашуме“ је осигурало платформу за повећање свести о заштићеним подручјима, њихово очување и управљање, као и спровођење одрживог туризма у сарадњи и на добробит локалног становништва и повећања економског раста локалне заједнице.
Процес ресертификације Европске повеље за одрживи туризам СРП „Горње Подунавље“ је реализован у септембру 2021. године. Делегирани верификатор Еуропарк федерације (Роландс Аузинш из Летоније) је на основу виђеног стања приликом обиласка СРП „Горње Подунавље“, припремљене стратегије и акционог плана који су приликом номинације предати, сугерисао, а потом је стручни тим Еуропарк федерације верификовао ову сугестију и у марту 2022. године донео одлуку да се овај сертификат продужи и на следећи циклус од пет година.
За ЈП „Војводинашуме“ ово признање од Еуропарк федерације са којом дели успешно искуство у сарадњи значи јако пуно. Прво, поносни смо што можемо равноправно стајати, раме уз раме, са свим добитницима повеље из 2022. године, као и са добитницима повеље и из 2020. и 2021. године (укупно 48) којима су ове награде због пандемије Корона вируса (COVID-19) додељене тек ове године. Друго, драго нам је да се овом приликом прославља и 20 година додељовања ове престижне награде (ECST awards), што даје додатну драж овој церемонији и овој награди. За нас као шумарско предузеће ова награда значи и признање за све досадашње напоре на заштити природе и даљем развијању екотуристичке понуде у СРП „Горње Подунавље“. 
СРП „Горње Подунавље“ је једно од пет заштићених подручја у региону, а једино у Србији, које је започело ово ново искуство са одрживим туризмом. На овај начин доказано је да се знањем, јасном визијом и сарадњом, као и увезивањем са другим субјектима, може пуно тога направити када је у питању сектор заштите природе и одрживог туризма. У претходном периоду, начињени су значајни напори у том смислу, обогаћена је туристичка инфраструктура и туристичка понуда овог резервата и развијани су различити облици сарадње са локалном заједницом.
Захваљујући овом великом успеху, СРП „Горње Подунавље“, а самим тим и ЈП „Војводинашуме“, постало је препознатљиво на туристичким тржиштима и уписало се на мапу светски признатих заштићених подручја, као што су паркови Провансе (Француске), Велике Британије, Шпаније и Италије.
На овај начин се авантура Европске повеље за одрживи туризам СРП „Горње Подунавље“ наставља. Кроз спроведен процесе припреме, конкурисања и верификације током 2021. године, ЈП „Војводинашуме“ је себи поплочао пут за наставак трајања ове престижне награде.
Ова награда апсолутно даје допринос циљевима ЕУ везаним за одрживи туризам, пре свега, у делу стимулисања компетитивности у европском туристичком сектору, промоције развоја одрживог туризма и дестинација и максимизирања потенцијала финансијских политика ЕУ за развој туризма. 
Изворна оријентација предузећа је била да се ускладе интереси заштите природе са развојем туризма локалне заједнице, да се иновирају туристички производи са фокусом на екотуризам и сеоски туризам, да се побољша садржај атрактивних дестинација и да се сарађује са заинтересованим странама у и око заштићеног подручја. Оваквим приступом и опредељењем, ЈП „Војводинашуме“ даје допринос спровођењу релевантних политика ЕУ и Србије. Наиме, Европски парламент је у марту 2021. године у својој Резолуцији „Успостављање ЕУ стратегије за одрживи туризам“ међу бројне препоруке везане за „зелени туризам“ нагласио и ону која истиче потребу развијања политика за заштиту природних вредности и биодиверзитета, уважавајући социо-културне карактеристике локалних заједница, осигуравајући одрживост и доносећи социо-економске користи свим заинтересованим странама.
Све ово није нимало једноставно, али мора да се уложи велики напор и уради тежак посао како би се достигли циљеви и омогућило да СРП „Горње Подунавље“ постане једно занимљиво место за све посетиоце у будућности, што ће бити велики изазов за ЈП „Војводинашуме“ и све партнере из Форума заинтересованих страна.
Одржавање сертификата умногоме зависи и од подршке и активности које ће спровести чланови Форума заинтересованих страна којих тренутно има преко 20 (чланови Форума су јединице локалне самоуправе, туристичке организације Сомбора, Апатина, Оџака и Богојева, удружења спортских и рекреативних риболоваца, удружења пчелара, локалне школе и др.). 


 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.