#
#

ВЕСТИ

Вучић: Ситуација међу Србима узаврела, нико неће више да трпи Куртијев терор

Петак, 2. децембар 2022, 14:27h извор:Новосадска ТВ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да зна да је ситуација код Срба на Косову и Метохији узаврела, јер људи више неће да трпе терор Аљбина Куртија, као и да су Срби јужно од Ибра близу одлуке да напусте косовске институције, а Срби са севера близу одлуке да више никог не пусте да уђе на север.

"Све ври, људи то не могу да трпе више. Нико неће више да трпи Куртијев територ, само што нико то неће да чује. Ако је ово био начин да ме чују, онда сам добру ствар урадио за свој народ и земљу", истакао је Вучић на заједничкој конеференцији за медије са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархејим.
Казао је да је упознао Вархејија са нашим виђењем на Косову и Метохији и подсетио га шта се све дешавало до сада.
"Само да видите како је када све то ставите на гомилу и која је позиција српског народа и зашто је рекао све што је рекао. И ни за једну реч се нисам покајао, за све што сам рекао јуче и о Куртију, Рашићу и Трајковићевој. Можда је требало да користим дипломатски језик, али да ли би нас ико чуо шта се све збивало од почетка године да нисам наступио на такав начин", казао је Вучић.
Подсетио је да је у јануару био референдум да се Србија изјасни да има независно правосуђе и да су у Приштини рекли да је то кључно државно питање и нису дозволили Србима да се изјасне на референдуму.
Такође су, додао је Вучић, ускраћено Србима право да изјађу на изборе у Србији, на шта је ЕУ издала само једно саопштење.
"Затим иде пресуда Тодосијевићу, по други пут, правоснажна, за вербални деликт", рекао је Вучић и додао да је то требало да буде пример за сваког Србина да ће бити кажњен.
Подсетио је да је онда кренула противзаконита изградња, супротна Бриселском споразуму и договорима потписаним и са НАТО, база специјалне полиције тзв. Косова близу Јариња и Брњака, почели готово свакодневно да упадају са јединицама Росу и другим на север на шта немају право, као ни да малтеретирају Србе, на шта немају право.
"Зашто, шта шта су урадили, зашто сваке недеље имамо неку кризу, па зато што је неко сваке недеље производи", истакао је Вучић.
Додаје да је онда Приштина измислила причу о личним картама, када је требало да се уведу тромесечне визе за Србе који не би, по томе, могли да дођу до своје куће већ једном у три месеца да изађу напоље да би узели визу да би дошли до својих кућа.
Вучић каже да је онда измишљена криза око таблица иако су они укинули статусно неутралне КС таблице и били одговорни за то.
"Када су све то погазили сваки дан су понављали, укључујући у Берлину на самиту, да неће никада да формирају ЗСО, што су рекли и јуче. Ни то није било довољно већ су против свих аката и Бриселског спораузма суспендовали и сменили Ненада Ђурића који је био шеф полиције Север. Шта је следеће недеље, шта ће да измисле, а онда је  Курти хтео да убаци своје послушнике Рашића, Трајковићеву и остале да би они увели косовску војску и кажу да су Срби за то гласали, да укину спрски језик и онда  их уведу у косовску владу", рекао је Вучић.
Што обмањујете цео свет да су они представници Срба, или су то они који су добили 93 одсто гласова, упитао је Вучић и истакао да се тако руше све демократске норме.
"Запитао сам шта је следеће и на то смо добили одговор од Стана и надам се да ће данас изјава ЕУ бити јаснија по том питању, добили одговор по том питању - опет нешто обе стране. Чуо сам од једног дипломата - доста је више са тим 'обе стране'. Стварно доста тих прича о две стране јер ми нисмо ништа урадили од овога већ смо сваки пут морали да регаујемо и гасимо ватру, и боримо за мир и стабилност. Девет месеци нас оптужују да ћемо некога да нападнемо у региону и види се да су лагали од првог тренутка. Да питам Вархејија шта ће следеће недеље да буде", нагласио је Вучић.
Када је реч о сарадњи Србије и ЕУ, истакао је да ће ове године бити достигнута убедљиво највећа робна размена, без услуга, већ од 40 милијарди евра.
"То говори о томе колико зависимо од ЕУ и колико смо тога доброг добили из ЕУ, а ви можете да се љутите комесаре што сам ово све изговорио ви ћете увек бити наш пријатељ, рекао сам истину, можда нека тежа реч, али свако слово је истинито, нико не може да каже да није тачна и једна реч коју сам изговорио. Вархеји нас је упознао о чему можемо да се надамо у будућности и шта да очекујемо, то би биле велике ствари за будућност Србије и нећу крити захвалност према ЕУ ако пола од тога буде опредлејено за Србју. Верујем да ћемо данас искрено разоврати о свим питањима", закључио је Вучић.

Вучић: Не стидим се емоција, нисам се уплашио да кажем што мислим

Председник  Вучић истакао је данас да се не стиди својих емоција и јучерашње изјаве, као и да се нада да су његове речи успеле да скрену пажњу на патњу Срба на КиМ.
Он је, на конференцији за медије, подсетио да је већ десет и по година на власти, као први потпредседник, као премијер, и два пута изабрани председник, једини у историји два пута у првом кругу заредом, са највећим легитимитетом.
Вучић је, тако одговорио на питање да ли мисли да је његова јучерашња изјава поводом реакције ЕУ на најновији потез Аљбина Куртијај била суше емотивна и додао да је за њега кључно питање да ли је истина то што је рекао или не.
Нагласио је да је рекао сушту истину - свако слово и реч.
Пренео је да делегација из Београда иде у Брисел, а многи то не знају, где воде борбу како би се убацило пола реченице.
Ми треба буквално да се породимо да би убацили пола уметнуте реченице, а то је да се све што је договорено у прошлости мора спровести у дело. Водимо даноноћне битке за три реченице. Приморан сам да слушам о томе како је Христ дошао на власт у Приштину, и да пре њега ништа не важи, додао је он.
Казао је да је приморан да слуша глупости и лудости, али је проблеме у томе што сваке недеље Приштина производи нове акције које доносе тензије и доводе у питање опстанак мира и стабилности.
Вучић је рекао да сви у Европи то знају, али нико неће да каже да је тако, јер имају једну чланицу која је најстраственије уз Приштину.
Нисам се уплашио да казем што мислим. Мени је ово последњи мандат, и добио сам огромно поверење народа и имам обавезу да се борим за свој народ. Ако сам нешто урадио тиме да се чује нешто о српској патњи на КиМ, шта ме брига што сам изгубио у очима неког у Вашингтону, Берлину или било кога. Ако је то био једини начин да се чује за Србе, срећан сам што сам то урадио, нагласио је он.
Вучић је казао да не разуме људе који немају емоције, и да он не може да остане хладан када је у питању опстанак свог народа.
Европског комесара за суседство и ширење Оливера Верхеја је упитао да ли има неки демократски медиј у Европи где псују мајку председнику државе, пошто, како иронично примећује, код нас нема довољно демократије, медијских слобода, осим што председнику псују мајку, између осталог што га три године оптужују га да је учествовао у криминалу, иако је судски доказано да није.
Ко мери те врсте слобода, молим да ми пошаљете где неко је псовао мајку председнику у Европи, да видим ту земљу, те слободе, а у Србији то има и то није јединствен случај, већ редован. Они који то бележе нису, па их молим да виде колико је код нас демократија напредовала. Такав случај демократије не постоји нигде, па нека пропрате, поручио је он.
Истакао да је он емотиван човек, који има срце и душу, који се бори за свој народ.
Једино што није истинито јесте да ли ће за седам или десет дана измислити нову будалаштину којом би да руше мир и дестабилизовали регион, казао је он.
Вучић је на неке констатације што Срби тако реагују,упитао:Шта да раде Срби"?
"Кажу напустили су институције. То су учинили после 10 година (Бриселског договора), а ви за то време нисте у правни поредак увели основу Бриселског споразума. Срби су били 10 година у институцијама, истакао је он.

Из ЕУ сматрају да, ипак, треба да будемо у Тирани, размотрићу још једном

Председник Александар Вучић изјавио је да ће у наредним данима, ипак, поново размотрити да ли ће делегација Србије присуствовати на самиту ЕУ-ЗБ 6. децембра у Тирани, с обзиром да му је европски комесар за проширење Оливер Вархеји пренео да из ЕУ мисле да је веома важно да будемо тамо.
"Вархеји ми је недвосмислено рекао, већ је и разговарао о томе са Аном Брнабић и другима, да људи из ЕУ мисле да је веома важно да Србија буде заступљена на самиту у ЕУ-ЗБ у Тирани, рекао сам му да лично после свега овога не видим смисао, али да сам спреман да саслушам. Ана Брнабић и људи око ње мисле да је важно да будем у Тирани. Ја сам спреман да разговарам и рекао сам Вархејију да то није питање моје сујете , поштујем га као искреног пријатеља наше земље и није ми проблем да заједно са колегама из владе размотримо ту одлуку још једанпут, и није ми проблем да своју одлуку поништим уколико видим да постоји нека шанса и смисао да нешто кажемо", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије после састанка са Вархејијем.
Вучић је пренео да је став Брнабићеве и Вархејија да је боље да будемо присустни и да можемо да кажемо све то.
"Видећемо и донећемо одлуку у данима преда нама", додао је Вучић.
Истакао је да зна да је ситуација код Срба на КиМ узаврела, јер људи више неће да трпе терор Аљбина Куртија.
Вучић је нагласио да су Срби јужно од Ибра близу одлуке да напусте косовске институције, док су Срби са севера близу одлуке да више никог не пусте да уђе на север.
"Све ври, људи то не могу да трпе више", навео је Вучић.

Током викенда одлука о одласку у Тирану

На сваки Самит, дијалог сам ишао. Свуда сам ишао у доброј вери и намери да сачувамо мир, слушао најгоре лажи, бесмислице. Не видим велики смисао, али сам спреман јер Оливер, као и многи други желе да виде Србију у ЕУ, додао је он.
Нисам још донео одлуку. Током викенда ћу је донети, рекао је он додајући да шта год уради биће критикован.

Верхеји: Изјава Стана није критика Србији, правило ЕУ да без обе стране нема успеха

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји изјавио данас је да без ангажмана обе стране дијалог Београда и Приштине не може бити успешан и да је то основно правило којег се Европска унија придржава.
После разговора са председником Србије Александром Вучићем у Палати Србије, одговарајући на питање новинара о изјави Петра Стана који позива обе стране да поштују споразуме, а рец је о потезу Аљбина Куртија, Верхеји је рекао да изјаву Петра Стана изјавио не треба схватити као негативну напомену Србији.
"Да поједноставим, то је основно правило дијалога између Београда и Приштини - да без ангажмана са обе стране не може бити успешан и не може да се одржи. То желимо увек да нагласимо зато што смо видели шта се догодило када смо имали бројне једностане акције током ове године и зато је ова реченица увек неопходна да желимо да видимо ангажман обе стране. Ту нема никакве критике, то је проста изјава правила", објаснио је Вархеји.

 

Извор: Танјуг

Фото: Танјуг Страхиња Аћимовић
 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.