#
#

ВЕСТИ

Град Нови Сад реаговао на срамне оптужбе

Четвртак, 22. септембар 2022, 13:37h извор:Новосадска ТВ

Представници НВО “Свет и Дунав” обмањују јавност злоупотебљавајући међународне институције и Конвенцију чији је Србија потписник.

Детаљно објаснили шта је права истина

Град Нови Сад реаговао је на  оптужбе појединих невладиних организација истичујћи да је њихов једини циљ да се обмане јавност  злоупотребљавајући међународне институције.

Њихово саопштење преносимо у целости:

Изношењем неистина у појединим медијима о наводном доласку инспекције Бернске конвенције на Каменичку Аду и Шодрош, представници НВО „Свет и Дунав“ обманули су јавност злоупотребљавајући међународне институције и Конвенцију чији је Србија потписник. Не улазећи у мотиве оваквих инсинуација, које представници поменуте Невладине организације представљају као одлуке Бироа Бернске Конвенције, у обавези смо да упознамо јавност о следећим чињеницама.

ИЗЈАШЊЕЊЕ СВИХ ОРГАНА

Министарство заштите животне средине је у својству надлежног органа који прати спровођење Бернске конвенције за Републику Србију, послало 14. јула опсежан одговор Секретаријату Бернске конвенције поводом жалбе НВО „Свет и Дунав“ за наводно уништење станишта на подручју Новог Сада због предложене изградње инфраструктурних објеката. Одговор је обухватио изјашењења надлежних органа и организација на републичком, регионалном и локалном нивоу, из чега се јасно може видети да није прекршена ниједна потписана конвенција и декларација и да је поступак урађен у складу са процедуром достављања одговора Секретаријату Бернске конвенције.


ОДЛУКА СЕ МОЖЕ ОЧЕКИВАТИ ТЕК ПОЧЕТКОМ ОКТОБРА

Процес по овом предмету Биро Бернске конвенције је отворио на својој седници одржаној 15. и 16. септембру у Стразбуру. У званичном обавештењу Секретаријата Бернске конвенције које је данас стигло на адресу министарства, јасно је наведено да се одлука Бироа по овом питању може очекивати почетком октобра и да ће бити достављена обема странама, и Министарству заштите животне средине и подносиоцу захтева НВО „Свет и Дунав“.
Из свега наведеног јасно је да су наводи о најављеном доласку инспекције Бернске конвенције на Каменичку Аду и Шодрош познати су само појединцима који су такве информације доставили медијима и који очигледно покушавају да самоницијативно креирају процедуре Бироа Бернске Конвенције, не поштујући притом ни међународну Конвенцију о очувању европске дивље флоре и фауне и природних станишта коју је потврдила Република Србија, али ни међународне институције које се старају о њеном спровођењу.

 

Извор: nsuzivo.rs

 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.