#
#

ВЕСТИ

Потписан Протокол о сарадњи у реализацији Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“

Среда, 20. март 2019, 16:08h извор:Новосадска ТВ

Данас је потписан Протокол о сарадњу у реализацији Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, за који се у овој школској години пријавило 127 васпитно-образовних установа из Војводине, и којим ће бити обухваћени сви узрасти, од предшколског, основне и средње школе и деца са сметњама у развоју.

Ове установе ће имати могућности да путем едукативних и креативних радионица, уређењем и озелењавањем самих установа, прикупљањем амбалаже за рециклажу, увођењем нових концепата еколошке едукације, допринесу развијању активних метода учења у области заштите животне средине и енергетске ефикасности.
У протеклих 10 година овог програма, на јавне позиве за учешће у њему, одазвало се преко 70 одсто васпитно-образовних установа на територији АП Војводине, са више хиљада деце, ученика и наставног особља.
Ове године, програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ придружили су се нови потписници. Протокол су потписали: пет Покрајинских секретаријата, Град Нови Сад, Град Београд, Сремски Карловци, ЈП „Војводинашуме“ и ЈП „Национални парк Фрушка гора“, као и RECAN – фонд за рециклажу лименки, Покрет горана Војводине, Нафтна индустрија Србије и Lafarge Беочинска фабрика цемента.
Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић је рекао да је највредније у овом тренутку што за протеклих 10 година имамо преко 70 одсто установа активних у овом програму.
„Приоритет је бити пример најмлађима, за стицање добрих навика, еколошке и енергетске културе, да их упутимо шта значи солидарност, толеранција и брига о животној средини“, изјавио је Грбић.
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је истакао значај овог програма, који треба да допринесе јачању и подизању свести, пре свега код деце у предшколским установама, основним и средњим школама, указавши да они заправо и јесу носиоци развоја друштва у будућности, па тако и очувања животне средине.
„Покрајински секретаријат за пољопривреду се чврсто определио да од ове године подржи овај заједнички пројекат, у оквиру којег јачање партнерстава чини један велики искорак. Додатни квалитет овом пројекту јесте и учешће невладиног сектора и удружења грађана с једне стране, и с друге стране привредних субјеката“, истакао је др Радојевић и додао да је уверен да ће својим учешћем у пројекту, ресорни секретаријат дати значајан допринос кроз заједничку сарадњу са локалним самоуправама и успешно допринети зеленијем и чистијем простору у васпитно образовним установама.
Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице Милан Ковачевић указао је да је у процесу образовања, чак од предшколског узраста, важно децу учити да чувају природу и своју животну средину.
Подсекретар у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, изразила је задовољство што се сваке године, препознавши његову важност, програму придружују нови партнери. Она је истакла да је његов циљ да се у обухваћеним школам,а едукацијом деце у области заштите животне средине, укаже на значај природе и колико је важна за наше здравље и опстанак.
„Програм завршавамо тако што децу наградимо даном у природи, далеко од телефона, електронских справа што је брига сваког родитеља данас, и при том су у континуитету едуковани и сами су учествовали у очувању природе“, казала је Бранкица Табак.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.