Србија

Вучић: Једини циљ Приштине провокације, како би нас увели у рат са НАТО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Рашки, на састанку са Србима са КиМ, да је једини циљ Приштине да испровоцирају Србе како би себе представили као жртве и „Зеленског“ и увукли Србију у сукоб са НАТО.

„Једини њихов циљ је да се изврши што више и што снажније провокације да би могли себе да представе као некаквог угроженог Зенског и да нас уведу у сукоб са НАТО, а онда они да ослобдађу цео свет од, како кажу, руских слугу. То је цео смисао свега што раде“, рекао је Вучић.

Такође, истакао је да ми можемо само на себе да се ослонимо.

„На своју Србију, ни на кога више, нити ко може да нам помогне и да хоће, а не видим их много да су стали у ред да нам помогну, сви заједно, као и 1999. и многих других година“, нагласио је Вучић.

Замолио је Србе да му зато отворено кажу шта може држава Србија још да уради за њих.

Претходно је супруга рањеног Милана Јовановића, Марина, у разговору са Вучићем рекла да је мајка троје малолетне деце и да пролази кроз најтеже моменте у животу и запитала уз сузе зашто су пуцали у невиног човека.

Казала је да су милиметри одлучивали да ли ће остати без мужа, а њихова деца без оца.

„Зашто су нас напали, шта смо ми скривили, децу не могу да смирим, ћерка има три године, свако јутро плаче и тражи оца и шта да јој кажем“, запитала је Марина Јовановић.

Каже да је јуче била на месту где се све догодило и покренула петицију да се уклоне сви специјалци са КиМ.

„Желим да захвалим вама, држави Србији која ми је пружила помоћ и подршку у овим тешким тренуцима. Само желим да вас питам, још колико крви треба да се пролије да би се решило ово стање на КиМ. Ја сам избеглица са КиМ, са 12 година сам избегла из Обилића и сада то све доживљавају моја деца, као што сам ја некада“, рекла је Марина.

Вучић је казао да поручи деци да ће тада ускоро да им се врати и да га поздравите у пожели му од свих присутних брз опоравак.

„На ваше питање, још колико крви мора да се пролије – све време што радимо и покушавамо јесте да не буде крви. Питам се само да ли неко мисли да сам глуп и луд и да не разумем да ће и данас аплаузе да добијају само они који ће да ће да држе оправдано радикалне и острашћене говоре, јер више не могу да трпе ништа. Само да кажем свима колико је ситуација тешка, када сам рекао ако би формирали ЗСО да бих молио људе да се врате у институције је би било више безбедности за наше грађане. Али, када сам то у Београду предложио на састанку видео сам уз неверицу да ће формирати ЗСО и готово једнодушно одбијање од свих носилаца функција, од правосудних до полиције, буквално нико неће ништа да има са косвоским институцијама“, рекао је Вучић.

Навео је да ће бити још много проблема и да ствари неће бити лаке.

„Али ћемо да се боримо и покушамо да сачувамо људе. Кажите ми ви свако у свом говору, шта очекујете од своје државе Србије, не да стално нешто виси у ваздуху као да нешто нисмо желели да урадимо и помогнемо“, поручио је Вучић.

Казао је да када је када је био у последњи пут у Рашки када је молио Србе да уклоне барикаде, да су сви били против.

„Али да их нисмо склонили, питање је ко би данас, ма колико ви то мени замерали, ко би данас био жив а ко не би и од вас присутних, а да ли бисмо имали више слободе, велико је питање. Купили смо мир и још неко време. Ваш супруг није крив и није згрешио ништа. Разуларена банда која лаже да је пуцала јер су били неровазни, то раде по налогу, јер су провокације једини њихов циљ“, навео је Вучић.

Председник Спортоског савеза КиМ Горан Ковач из Косовске Митровице је рекао претходно да се врши велики притисак на спортисте на КиМ и да је сада ситауција још много гора, али да им је сада преко потребна друга врста помоћи.

„Предлажем да сви савези и министарство станемо иза заједничке изјаве и да се она пренесе Међународном олимпијском комитету и другим међународним спортским организацијама, као и сви савези да пошаљу својим кровним организацијама, да виде каква се репресија спроводи над спортистима на КиМ. Такође, морам да вас упознам председниче, да поједини савези у Србији праве се неми и док нама бране сваку везу са државом Србијо, они дозвољавају косовским спортистима да се несметано крећу по држави Србији и такмиче. Апелујем да сви председници савеза дођу доле и подрже народ на КиМ“, поручио је он.

Ковач је рекао да се у протекле 24 године ниједан клуб није учланио у косовске савезе и да то никада неће прихватити.

Вучић: Курти инсистира на изборима на северу да не би формирао ЗСО

Председник Србије Александар Вучић каже да премијер привремених приштинских инсиституција Аљбин Курти инсистира да се одрже избори на северу КиМ како би градоначелници, а на којима ће, како је рекао, учествовати Куртијева и Тачијева странка, били из тих партија, те да онда кажу да те општине на северу не желе да буду део Асоцијације српских општина.

Вучић је казао и да на тај начин Курти, који не жели да формира ЗСО, жели да купи додатно време.

„Оно што људи у Србији треба да знају да смо видели код људи са КиМ да су и забринути и уплашени, а наши људи су све само не кукавице. Ми смо се до сада трудили увек и у сваком тренутку да покажемо добру вољу и да сачувамо мир и тиме да осигурамо безбедност за наса народ“, рекао је Вучић.

Нажалост, како је рекао, Куртијев режим у Приштини је дао све од себе и анагажовао се максимално да сваког дана производи, како би то ружно поједини амбасадори рекли, инциденте.

„Инцидент је када пуцате човеку у леђа и када га раните? Није баш инцидент, у реду ако сте му избушлии гуму, али није баш инцидент када пуцате са намером да убијете човека. И није то једини, човек је крив зато што је носио ваљда шерпе и лонце да заради, да купи у централној Србији и да прода у Косовској Митровици. Е, због тога је упуцан, да би лицемерно поједини западни амбасадори рекли како је то инцидент“, приметио је Вучић.

Он је истакао да је највише инцидената забележено у време владе Аљбина Куртија, јер, како је рекао, Курти по сваку цену жели да производи сукобе.

„Њихова намера је да никада не формирају ЗСО и то вам сада јасно каже. Они би хтели ЗСО да формирају а да то не буде ништа, да то буде љушстира у којој ће садржај бити непостојећи. Ваљда може ЗСО да оде до трафике да купи жваке. На то би пристали“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је суштина ЗСО-а економски развој, школство, здравство и све оно што је од суштинског значаја.

Они неће то да ураде, рекао је Вучић и поручио да Београд не пристаје на преваре.

„Наша позиција је утолико тежа што знамо да највећи део западних земаља, они који су признали независност Косова, уопште не интересује ЗСО и не интересује их опстанак нашег народа на КИМ. Њих занима да ми де факто и де јуре признамо Косово и већ питају што Србија није подржала улазак у Савет Европе. Само не знам где то пише, у ком имплементационом акту, али их не занима када ће бити формирана ЗСО“, рекао је Вучић.

Како је навео, у складу са тим они су организовали изборе на северу, иако смо, како каже, упозоравали да мора да буде формирана ЗСО и да је то услов да се Срби врате у институције.

„Већ недељама говоре: Вучићу, вас ћемо сматрати кривим ако дође до ометања избора. Знате ли ко се пријавио за изборе на северу КиМ? Тачијева и Куртијева партија и сада они на основу четири одсто њих колико их, не суштински већ по папирима живи у Митровици, да обезбеде Куртију да буде градоначелник. У Лепосавићу формално живи два одсто њих, опет ће да имају свог градоначленика, у Зубином потоку два или три одсто, Звечану такође. Они који су толико забринути за демократију нам мртви хладни објашњавају да је само важно да се одрже избори“, рекао је Вучић.

Како је објаснио, Курти на изборима инсистира да не би формирао ЗСО и да би купио додатно време.

Вучић: Важно јединство, одлуке које се данас донесу треба сви да поштују

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донеле.

„Знам да сте донели одлуку да не излазите на изборе. Позивам све на КиМ да буду јединствени. Позив свима да онако како донесете одлуку да се сви понашају и поштују“, рекао је Вучић у Рашки, на састанку са представницима Срба са КиМ.

Он је додао да локални избори у четири општине на северу КиМ значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и иронично приметио да је то „ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану“.

„Биће вам Курти градоначелник Северне Митровице, али боље да ствари буду очигледне и да никога не фолирају, да не глуматају да су најдемократскија држава на југоистоку Европе“, рекао је Вучић.

Он је навео да је велики проблем и са таблицама и да је Београд јуче у Брисел упутио више него компримисни предлог тим поводом.

„Ако то не прихвате, не могу да кажем да ћемо спроводити реципрочне мере, али ћемо да проводимо мере које ће правити значајан одговор оној страни која користи силу и репресију да малтретира наше грађане пре свега на северу КиМ“, рекао је Вучић.

Он је подсетио на изјаве званичника из Приштине који кажу да неће бити ЗСО, али и да у споразуму из 2015. пише да Србија има право финансирања ЗСО и да би то много значило за наш народ у Штрпцу, Лепосавићу, Зубином Потоку…

Додао је да није тајна да су нам руке делимично везане, али да морамо да се боримо.

Вучић: Ништа ми није важније од разговора са Србима на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Рашки, на састанку са Србима на Косову и Метохији, да нема ништа паметније и важније да ради од разговора са Србима у јужној српској покрајини.

Он је то рекао након обраћања бившег председника општине Звечан Драгише Миловића који је истакао да Срби на КиМ живе у тешким условима, као и да таква ситуација отежава и позицију саме Србије.

Миловић је навео да Срби на КиМ, од доласка мисије Уједињених нација и Резолуције 1244, пролазе кроз тешкоће, као и да је од тада 200.000 људи прогнано.

„После 24 године, доживљавамо терор од господина Куртија којима има једину, нескривену жељу да протера Србе и створи, не независно Косово, већ Велику Албанију. Европа на све то ћути“, рекао је Миловић.

Он је поновио да Срби неће изаћи на изборе које организују привремене власти у Приштини јер, како је рекао, на Косову нема демократије.

„Нећемо изаћи на те изборе на северу, све док се не буде формирала Заједница српских општина. Нека свет и Европа виде онда о каквој се то демократији ради. Да видимо докле ће таква демократија да траје“, поручио је Миловић.

Претходно је председница општине Косовска Каменица Тања Алексић изјавила да подржава председника Србије и српски народ на Косову и Метохији који више од 10 година чека формирање Заједнице српских општина.

„Срби са севера су изашли из институција јер нису могли да трпе тај терор“, рекла је она и додала да се људи хапсе и рањавају само зато што су Срби.

Алексић је напоменула да ће српски народ, и поред тога, остати на Косову и Метохији и затражила од председника Вучића да свим дипломатским средствима омогући формирање Заједнице српских општина.

Доскорашњи шеф оперативе за регион Север Александар Филиповић рекао је да српски народ на Косову и Метохији има само једну државу и једног председника, али да га људи свакодневно питају како да се сачувају од овог зла.

„Приштина и Курти неће стати, граде нелегалне базе, пуцају људима у леђа и од сваког Србина праве криминалца“, рекао је Филиповић.

Он је указао да је један Србин оптужен за осам кривичних дела, а да је у оптужници за свих осам дела наведено исто време извршења.

Филиповић се захвалио властима у Београду на томе што су стали уз Србе који су напустили косовске институције, али је затражио додатну помоћ од председника како би српски народ на КиМ „преживео терор“ који свакодневно доживљава.

„Без јаке државе Србије, нема ни Срба на Косову и Метохији“, поручио је он и додао да Срби на КиМ очекују од Вучића да им каже на који начин ће се даље односити према чињеници да они немају безбедносну сигурност која им је потребна.

Вучић: Хоће да отерају најхрабрије са КиМ, да не би могли да наиђу на отпор

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Рашки, у разговору са Србима са КиМ, да Приштина свакодневно има хиперпродукцију провокација и да само то ради, а једна од њих је и постављање база на северу КиМ.

„Само зато што желе да наставе са провокацијама, не бисмо ли што пре ушли у сукоб када они мисле да то њима одговара“, рекао је Вучић.

Он је додао да се Приштина застрашује Србе и да јури на најхрабрије момке да не би могли „ноћу да се појаве и покажу да се не плаше никога.

„Када је то све било и када су убацили своје специјалце, упали су момци са севера КиМ, заузели Митровицу – буквално као новоослобођена територија. Сви су били под маскама, само је један био без маске и ја сам тада видео шта је то што осећате. Видео сам одушевљење код народа, да жене излазе из солитера, плачу и љубе те момке што су смели да им се супротставе и да донесу мрву слободе“, рекао је Вучић.

У разговору са председником учествовао је и начелник Косовског управног округа Срђан Поповић који је истакао да ситуација на централном Косову није сјајна и да се све што се дешава на северу пресликава и на југ.

„Неретко специјалне јединице постављају привремене пунктове у центру Грачанице, са друге стране не обраћају пажњу на крађе. После сваке крађе починиоци се не пронађу. Тим крађама се води психолошки рат, често породице размишљају да оду са КиМ. Када се понадамо да ће починиоци бити пронађени деси се друга пљачка“, рекао је Поповић.

Грађани, каже, немају поверења у полицију и безбедносне структуре.

„Видите каквом реториком се служи власт у Приштини. То индоктринира младе Албанце да се понашају бахато“, рекао је Поповић и поздравио економске мере државе које су, каже, одушевиле српски народ на КиМ.

Он је Вучићу поручио да ужива велико поверење људи и позвао га да настави да се бори за њихове интересе.

Срећко Софронијевић из Звечана, који је 13. октобра 2021. године рањен, рекао је да су на њега пуцали специјалци Аљбина Куртија.

„У мене је пуцала Куртијева специјална полиција. Пре три дана пуцали су у нашег брата Милована Јовановића. Када сам то видео, све су ми се слике вратиле, као да су поново пуцали на мене. Хоће да нас истребе, хоће да нас побију, оптужују нас без доказа. Молим вас да нас заштитите, само се у вас уздамо“, рекао је Софронијевић Вучићу.

Александра Баловић из Лепосавића каже да се до сада није отворила тема „како то да један Србин изда српство за шаку зоби“ и питала је Вучића како може да одбрани српство и да „наша деца имају чист образ“.

Вучић је објаснио да је реч о захтеву који је упућен држави да оштрије реагује према „Куртијевим послушницима“ и који не раде за своју државу.

„Добијамо те захтеве стално. Ми имамо законе по којима морамо да се понашамо, али разумем вашу љутњу и гнев“, рекао је Вучић и додао да се води кампања против Срба већ много година, „и неретко сами у томе учествујемо криминализујући себе и правећи жртве од помагача обавештајних служби“.

Вучић је поновио да Приштина жели да отера најспособније и најхрабрије момке да не би могли да наиђу на отпор и да раде шта им је воља.

„Зато нам хапсе људе на административним прелазима…“, рекао је Вучић.

Како каже, није лако супроставити се језивој пропаганди, додајући да зна и да неки министри „говоре најгоре ствари о људима са КиМ, а појма немају какав терет они носе“.

Вучић: Предлог Влади, узвратићемо ако наставе да крше споразум о таблицама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Рашки, на састанку са Србима са КиМ, да ће, уз њихову сагласност, бити предложено Влади да донесе закључке по питању кршења споразума о регистарским таблицама и најавио да ће, ако Приштина настави да онемогућава слободу кретања Срба на КиМ, и Београд предузимати на арбитраран начин мере према оним који имају РКС таблице.

Вучић је прочитао предлог који ће бити упућен Влади Србије.

„Да се тражи хитна рекација и ЕУ, и других органа и институција у свету како би привремене институције у Приштини моментално прекинуле кршење споразума о регистатским таблицама и омогућиле потпуно и ничим ометану слободу кретања Србима чија возила користе легалне и легитимне таблице Републике Србије. И ништа не тражимо више него да Приштина поступи по споразумима из дијалога, али и свим другим релевантним међународно правним документима“, навео је Вучић.

Како је рекао, у том смислу се и српски преговарачки тим овлашћује да, у складу са правима која су српској страни гарантована досадашњим споразумима о таблицама, учини додатни напор за изналажења компромисног решења по том питању.

„У случају да они одбаце ово компромисно решење и наставе да на КиМ онемогућавају слободу кретања Срба и других грађана који користе легалне и легитимне таблице Републике Србије, српска страна ће узвратити значним и адекватним мерама у заштити уставног поретка. Разуме се политичким мерама. Јер и о таблицама када причате, они ће да кажу – спремају се за ‘лазара’ и ‘милоша’ и ‘тенкове“, навео је Вучић.

Само што им неће бити пријатно када буду видели како ово функционише, само уколико наставе да малтретирају Србије, поручио је Вучић.

„Јер ћемо и ми предузимати на арбитраран начин мере према онима који имају РКС таблице у складу са оним што наши државни органи донесу“, истакао је Вучић.

Вучић: Не разумем лудило Приштине и зашто нападају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не разуме зашто Приштина напада Србе и запитао се „ко нормалан то ради“.

Он је током разговора са Србима са КиМ у Рашки рекао да зна да има много „усијаних глава“ које разговор не виде као решење, али и да је то једино решење.

„Ја ово лудило у Приштини не разумем, зашто то раде. Ајде да гледамо то из њиховог угла, па они нападају своје грађане, грађане своје државе. Ко то нормалан ради“, запитао се Вучић.

Он је одговарајући на проблеме које су му износили Срби, рекао да ми морамо да живимо, имамо инвестиције, боримо се за економски напредак, да гледамо да живимо са Албанцима.

„Далиборе, ти као неко ко је одговоран и озбиљан мораш да знаш да наша суза родитеља нема, неће да је чују, не интересује их и траже начин да оперу своју савест због противправног напада и агресије на Србију и то желе да среде у правном смислу, где би они били награђени против наше земље“, рекао је Вучић.

Он је поручио Србима да се врате у Јумко и Симпо јер ће бити посла и истакао да је срећан помало јер види осмехе у сали због обећане економске помоћи.

Како је додао, више Срба је током састанка поменуло слогу и јединство који ће бити унети у закључке иако је, рекао је,он то желео у некој другој форми.

„Трудимо се да решавамо безброј проблема и са Европљанима и другима, али то не иде лако. Чак и стране организације, иако долазе из пријатељских земаља, имају исту команду.

„Знамо ко је хтео да се обрачуна са Србима на северу крајем прошле године, а Американци су ту били уздржанији. Најжешће је тражила да се оружано интервенише према Србима из једне европске земље која је најжешћа у одбрани Украјине. Ту леба да се наједемо нећемо, али морамо да имамо професионалан однос према њима“, рекао је он.

Говорећи о инфраструктури, он је казао да ће се направити пут између Краљева и Новог Пазара ка прелазу Руднице, али да саобраћајница до Косовске Митровице за сада не може, јер власти у Приштини то не дозвољавају.

„Митровица је наш највећи урбани центар, ваљда ћемо једном моћи да изградимо тај пут. Улагаћемо више новца у локалне путеве. Послаћемо писма, али нешто нисам сигуран да ће то имати вајде“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да не сме да се дозволи да се Косово „очисти“ од Срба и Срби протерају са вековних огњишта.

Најавио је и да ће следеће недеље примити директора и тренера рукометног клуба са КиМ и да ће клубовима на КиМ омогућити да имају боље услове.

„Не могу председници и тренери клубова да се туку са полицијом. Неки од најбољих наших спортиста су са КиМ, нпр Лука Дончић. Све што можемо да урадимо у Штрпцу, Грачаници и другде где имамо 3,4,5 деце свуда да видимо да подигнемо инфраструктуру да се деца баве спортом“, рекао је Вучић.

Говорећи о написима да он финансира паравојску Вучић каже да „они не разумеју“ да је сваки Србин на КиМ наш резервиста.

„Ако је то оно што ми пребацујете, пребацујте ми. Ниједном момку са севера или југа Косова неће бити забрањено да служи војску, јер Србија је његова држава“, закључио је Вучић.

Вучић: Ако нападну наш народ неће бити крени, стани…

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да неће дозволити протеривање и напад на српски народ на Косову и Метохији, али и да не жели да дође до сукоба и да је важно сачувати мир.

„Када вам то кажем говорим са пуном одговорношћу и не хитам у сукобе због аплауза, већ да никада до тога не дође. Нападну ли наш народ неће бити ‘крени, стани и склони се и повуци’. Да знају сви, ја нисам ни Милошевић, ни Тадић, ни Коштуница. До тада вас молим безброј пута да будемо стрпљиви и трпељиви, и да чувамо мир јер мир је ваш и наш интерес“, истакао је Вучић у Рашки у разгвору са представницима Срба са Косова и Метохије.

Он је рекао и да зна шта они од њега траже.

„Вас би једино обрадовало да уђе српска војска на КиМ и тек тада би се осећали сигурним“, рекао је Вучић и додао да не мисли да је то решење у овом тренутку, и да политика коју води не сме да буде политика додворавања, али мора да буде политика одговорности.

Вучић је рекао да зна шта је обећао на последњем састанку када је замолио људе да се склоне са барикада.

„Данас после неколико месеци, колико год да ме псујете знате да је била одгворона одлука, морамо да чекамо и градимо Србију. Ако буду урадили оно што смо говорили прошли пут и када буде очигледно и да им је намера протеривање, нећемо дозволити и то се неће догодити“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је његова обавеза да чува главу Филиповића, Срећка, Милана…

„Не журите с тим, за то увек имате времена“, рекао је Вучић, додајући да ће се свом снагом и у Бриселу борити и за ухапшеног Милована Божовића из Зубиног Потока.

Одговарајући на питање о експропријацији он је рекао да је тренутно заустављена, али да не може да обећа до када.

„Морамо да имамо стрпљење и трпељивост, да чекамо…“ навео је он додајући да су у праву они који су говорили да је пуцано у Јовановића и Софронијевића само зато јер су Срби.

Вучић је рекао и да се у Приштини не поштује ниједан договор, укључујући и договор о таблицама, а да из Европе кажу да нема ограничења у трајању.

„Увек ће Немци и Енглези да кажу да је Косово суверена држава и да има право да уређује таблице. Шта их брига за међународно јавно право и правни поредак. Све могу да правдају на свој начин“, приметио је Вучић и додао да, ако неће да вам дају да имате своје таблице, шта после тог могу људи да очекују и зашта ће дати ЗСО.

Рекао је да се наредних дана и недеља очекује позив у Брисел, да не очкује да ће нешто моћи да се постигне, али да ће бити прилика да се разгвара о текућим проблемима српског народа.

Вучић: Пројекти које Србија финансира на КиМ вредни више од 40 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да укупна помоћ државе која се односи на новоизведене пројекте на Косову и Метохији износи више од 40 милиона евра.

„То су добре вести за наше људе на Косову и Метохији“, рекао је председник.

Он је навео да је на данашњем састанку са Србима са КиМ слушао са каквим проблемима се они суочавају и поручио да ће Београд покушати да им помогне.

Вучић је рекао да ће радити на проналаску компромисног решења како би се поштовала елементарна права Срба на КиМ, али је истакао да је скептичан по том питању.

Вучић представио пет закључака након разговора са Србима са КиМ

Председник Александар Вучић представио је данас у Рашки, након разговора са Србима са КИМ, пет закључака, међу којима је и да ће Београд, ако Приштина настави да онемогућава слободу кретања Срба на КиМ, предузимати на арбитраран начин мере према онима који имају РКС таблице, као и да је формирање ЗСО апсолутни предуслов свих даљих корака у дијалогу са Приштином.

Вучић је рекао да је први закључак да ће, уз њихову сагласност, бити предложено Влади Србије да донесе закључке по питању кршења споразума о регистарским таблицама.

„Да се тражи хитна реакција и ЕУ, и других органа и институција у свету како би привремене институције у Приштини моментално прекинуле кршење споразума о регистатским таблицама и омогућиле потпуно и ничим ометану слободу кретања Србима чија возила користе легалне и легитимне таблице Републике Србије. И ништа не тражимо више него да Приштина поступи по споразумима из дијалога, али и свим другим релевантним међународно правним документима“, навео је Вучић.

Како је рекао, у том смислу се и српски преговарачки тим овлашћује да, у складу са правима која су српској страни гарантована досадашњим споразумима о таблицама, учини додатни напор за изналажења компромисног решења по том питању.

„У случају да они одбаце ово компромисно решење и наставе да на КиМ онемогућавају слободу кретања Срба и других грађана који користе легалне и легитимне таблице Републике Србије, српска страна ће узвратити значним и адекватним мерама у заштити уставног поретка. Разуме се политичким мерама. Јер и о таблицама када причате, они ће да кажу – спремају се за ‘лазара’ и ‘милоша’ и ‘тенкове“, навео је Вучић.

Само што им неће бити пријатно када буду видели како ово функционише, само уколико наставе да малтретирају Србије, поручио је Вучић.

„Јер ћемо и ми предузимати на арбитраран начин мере према онима који имају РКС таблице у складу са оним што наши државни органи донесу“, истакао је Вучић.

Други закључак је, навео је Вучић, да ће бити послат захтев за хитно и безусловно формирање ЗСО.

Истакао је да је формирање ЗСО апсолутни предуслов за повратак Срба у институције и њихово било какво даље политичко деловање.

Према његовим речима, привремене институције у Приштини су дужне да обезбеде да ЗСО буду формиране искључиво у складу са четири споразума који су у дијалогу до сада постигнути по овом питању, а који је и део имплементационог акта који је прихваћен с нихове стране у Охриду.

Вучић је рекао да се трећи закључак односи на повлачење косовских специјалних јединица са севера КиМ.

“Албанске полицијске снаге у Приштини се противправно налазе, говорим о њиховим специјалним јединицама, на северу Косова и Метохије где брутално тероришу Србе који ту живе, сви су представници међународне заједнице добро упознате са тим и ми жемо од данашњег дана, верујем безуспешно, али на сваком месту тражити повлачење тих јединица“, рекао је Вучић.

Навео је да је четврти закључак да ћемо тражити да се избори на на северу КиМ одрже након формирања ЗСО.

Како је рекао, држава Србија није учествовала у доношењу одлуке о неучествовању на изборима, али држава Србија никада неће оставити свој народ на цедилу и управо зато неће ићи ни против Српске листе, ни против свих других који су доносили одлуку о неучествовању на изборима.

“Од данас ћемо упозоравати све оне који подржавају одржавање таквих лажних и преварних избора“, рекао је Вучић.

Додао је да, ако желе Аљбина Куртија са мање од два посто гласова да постане и фактички градоначелник Зубиног потока, Лепосавића, Звечана и Северне Косовске Митровице, да то није добро ни за мир, ни за стабилност, ни за демократију.

И тражићемо да се избори одрже после формирања ЗСО, баш онако како су то безброј пута рекли, поручио је Вучић.

Председник Вучић је рекао, образлажући пети закључак, да ће Република Србија предузимати све законите политичке економске и друге мере како би осигурала заштиту живота и основних људских и политичких права Срба на Косову и Метохији и да се то пре свега тиче и свеобухватног социјалног и економског напретка у српским срединама.

„Повећаћемо, као што смо већ видели, и мере финансијске подршке привреди, пољопривредницима, младима и социјално угроженим категоријама, на крају одредбе овог закључка су обавезујуће за све државне органе и функционере, као и преговараче српске стране у дијалогу Београда и Приштине, ето то је наш предлог уколико сте ви сагласни да то тако буде“, истакао је Вучић.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић