#
#

САОПШТЕЊА

Обнавља се још једна деоница Гребенског пута на Фрушкој гори

Четвртак, 2. август 2018, 14:00 извор: НовосадскаТВ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас почетак радова на деоници Гребенског пута на Фрушкој гори, од хотела „Норцев“ до раскрснице са државним путем IIA-100. Радове са 304 милиона динара финансира Управа за капитална улагања АП Војводине, а планирано је око 9,5 километара пута буде обновљено до краја ове године.

Мировић је посетио да је прошле године обновљена деоница пута од Иришког венца до „Електровојводине“, а да су на иницијативу Покрајинске владе у току радови и на траси од Банстола до Сремских Карловаца.

„Ови радови су део програма о којем смо говорили пре две године, и који предвиђа обнову Гребенског пута у целој дужини. Посла има доста, јер је Гребенски пут дугачак око 56 километара, а поједине деонице у веома лошем стању, јер у њих није улагано готово пет деценија“, казао је Мировић и додао да је већ обезбеђена грађевинска дозвола да се наредне године настави и са радовима према западној страни Гребенског пута од Венца до раскрснице за Летенку и Врдник.

Како је Мировић казао, обнова Гребенског пута ће дати додатни потенцијал за развој туризма на Фрушкој гори, и других активности које та планина може да пружи туристима, излетницима и грађанима.

Председник Мировић је навео и да на иницијативу Покрајинске владе у току и други радови на обнови путне инфраструктуре у сремским општинама Инђија, Ириг, Сремски Карловци, затим на путном правцу од Бегеча до Бачке Паланке, од Опова до Дебељаче и друго.

Ђоковић:Бесповратно 930.000 дин за новозапосленог лекара,стоматолога,медицинску сестру,инжењера

Четвртак, 2. август 2018, 12:11 извор: Покрајинска влада

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, следећи своје стратешко опредељење проактивне политике запошљавања, подстицаја предузетништву, иновативним идејама и креативној економији, свестан драматичног тренда исељавања високообазованих, пре свега, младих људи из категорије дефицитарних професија, издваја 120 милиона динара субвенцијa. Кроз овај пројекат бесповратно се даје износ од 930.000 динара за сваког новозапосленог лекара, стоматолага, медицинску сестру или инжењера. Значајно је истаћи да је послодавац у обавези да са овим лицима заснује радни однос од најмање три године, као и да у том периоду запосленом исплаћује најмање просечну зараду остварену у привреди АПВ у 2017. години.

Наш став је да традиционалне форме субвенција великим компанијама за упошљавање на углавном нискоквалификованим и неадекватно плаћеним пословима нису довољни развојни агрегати, те да алокација буџетских средстава мора ићи у правцу подстицаја за запошљавање  медицинских стручњака и инжењера, предузетника, као и у правцу фаворизовања женског и социјалног предузетништва, младих и угрожених друштвених категорија, као новој погонској снази просперитета појединца и заједнице. Управо кроз подстицаје за запошљавање дефицитарних занимања, оснажујемо приватни сектор у систему здравстене заштите и услуга, као и оне привредне или услужне делатности које такође воде приватници, а где недостаје инжењера и сродних професија. Поред развојне, ови пројекти имају и своју социјалну и демографску компоненту, тачније да се  задрже стручњаци, те да им се омогуће изгледи за рад и професионално напредовање у нашој земљи, а не у европским или прекоокеанским државама. Све наведено је императив Секретаријата.
Финансијска средства за ново запошљавање износе 59,6 милиона динара, односно 32,7 милиона за виокообразована и дефицитарна занимања.

Кроз јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање, средствима од 45,4 милиона динара, подстичемо развој предузетништва, било кроз оснивање радњи, или привредног друштва. Предвиђен подстицај незапосленом лицу са одрживом бизнис идејом, износи 250.000, док је за самозапошљавање жена и особа са инвалидитетом субвенција у висини 300.000 динара. На овај начин се охрабрују рањиве друштвене групе у остваривању њихових пословних подухвата.    
 Субвенције за све остале категорије лица и занимања опредељене су износу  од  22,4 милиона динара. Истичемо да се износ од 173.000 динара по запосеном лицу додељује за субвенционисање пореза и доприноса обрачунатих на минималну зараду на годишњем нивоу, чиме фискално растерећејумо послодавце, уз истовремену поруку законодавцима да су нижи порези један од услова развоја привреде.

Напослетку, са 15 милиона динара Секретаријат финансира спровођење јавних радова са циљем да се радно ангажују незапослени и незапослени у стању социјалне потребе, те на одређени период остваре плату и путне трошкове кроз рад на уређењу еколошког, урбанистичког и административног амбијента.

Модел субвенција за запошљавање високообразованих људи, који ми спроводимо, примењив је и у оквиру сродних пројеката Развојне агенције Војводине, али и других релевантних институција. Уколико држава, путем Развојне агенције Србије усмери подстицаје и у запошљавање  медицинског особља и инжењера различитих профила, као и у ИТ сектор, онда ће и постављени стратешки економски, социјални и демографски циљеви бити брже и потпуније остварени.

Покрајина подржала боравак студената са инвалидитетом у „Бањи Кањижа“

Субота, 28. јул 2018, 13:35 извор: НовосадскаТВ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност др Зораном Милошевићем, посето је данас  студенте са инвалидитетом којима је обезбеђен десетодневни опоравак у „Бањи Кањижа“, у оквиру пројекта „Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом“.
 
Пројекат Новосадског удржења студената са инвалидитетом реализује уз подршку Покрајинске владе. Циљ је да се студентима са делимично или потпуно отежаним ходом и моториком кроз активности терапијско-рекреативног типа помогне да дође до побољшања њиховог стања или, бар, да се спречи погоршање. Истовремено, током боравка у бањи, кроз едукације, дискусије и радионце, студенти ће се стећи вештине које ће им као будућим академским грађанима, бити врло значајне у животу.
 
Потпредседник Милићевић је нагласио да је Покрајинска влада, на иницијативу Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, први пут одобрила средства у износу од 1,2 милиона динара за рехабилитацију и опоравак 10 студената са инвалидитетом и њихових пратилаца у „Бањи Кањижа“.
 
„У разговору са студентима чули смо да им боравак у бањи заиста значи и прија“, рекао је потпредседник Милићевић. Он је додао да је кроз подршку пројекту Покрајинска влада желела да студентима омогући да кроз опоравак и рехабилитацију буду спремни за наредну школску годину, али и да им на овај начин покаже да у Србији имају подршку и да након завршених студија остану овде да живе.
 
Потпредседник Милићевић је указао на потребу целог друштва да више пажње поклања особама са инвалидитетом, посебно студентима, јер су они будућност нашег друштва. Он је позвао институције и  друштвено одговорне компаније да подрже овакве акције, али и друге активности удржења особа са инвалидитетом, јер то нашим суграђанима пуно значи.
 
Покрајински секретар др Зоран Милошевић је нагласио да Покрајинска влада кроз подршку овом пројекту, али и друге активности, показује разумевање за особе са инвалидитетом.
Он је нагласио да студенти са инвалидитетом оваквим иницијативама показују да храбро носе терет одговорности властитог живота, да сами креирају своју будућност тако што неће бити некоме на терету, него ће себи и другима помагати тако што ће кроз своје образовање бити снага нашег друштва.
 
Директорица „Бање Кањижа“ Слободанка Дрндарски је нагласила да у бањи, у сваком моменту борави значајан број особа са инвалидитетом и сметњама у кретању. Због  тога је бања у протеклом периоду прилагодила пословање и простор тим корисницима. Она је навела да је до сада реконструисан безенски блок, обезбеђени су дизалица за базен и каде, а у плану су и други пројеки који ће обезбедити још боље услове за боравак особа са инвалидитетом у бањи.
 
Ана Илић, координатор пројеката, захвалила се Покрајинској влади и „Бањи Кањжа“ на подршци пројекту који је веома значајан за студенте са инвалидитетом. Она је још додала да на Универзитету у Новом Саду студира око 90 академаца са инвалидитетом.

Мировић: За инфраструктурне пројекте у АП Војводини 330 милиона динара

Петак, 13. јул 2018, 12:47 извор: НовосадскаТВ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре за  финансирање и суфинансирање пројеката  из области локалног и регионалног економског развоја  у вредности од 330 милиона динара.

Реч је о пројeктима који се односе на изградњу  локалног пута Опово - Дебељача, изградњу спортске хале у Новом Кнежевцу, инфраструктурно уређење Каменичког парка у Новом Саду, санацију водоводнe мрежe у Крајишнику у општини Сечањ и изградњу  новог објектa ОШ „Јован Поповић“ из Сремске Митровице.

„Након ребаланса буџета определили смо додатна средства за реализацију значајних инвестиција у пет општина и из тога се јасно види да настављамо са реализацијом инфраструктурних пројеката у градовима и у мање развијеним општинама“, рекао је председник Мировић.

Он је подсетио да се инвестиције које води Управа за капитална улагања АП Војводине реализују у планираним роковима и најавио да ће током наредне недеље Жежељев мост у Новом Саду бити у пуној функцији.

„На крају мандата ове Покрајинске владе нећемо имати црне слике које нам је оставила претходна влада, завршићемо све објекте чија изградња траје годинама уназад и ставити их у функцију, на корист свих грађана“, истакао је овом приликом председник Мировић.

Председник општине Опово др Зоран Тасић изјавио је да су добијена средства за реализацију пројекта реконструкције пута Опово-Дебељача вишеструко значајна с обзиром на то да је та локална самоуправа у четвртој категорији неразвијености.

„За Покрајинску владу не постоје мале и велике општине, а томе у прилог иде чињеница да је из покрајинског буџета за реализацију инвестиција у општини Опово ове године издвојено 670 милиона динара, док је пројектовани локални буџет износио 250 милиона динара“, изјавио је Тасић.

Министар Поповић са немачким инвеститорима у Бачком Петровцу

Субота, 30. јун 2018, 19:40 извор: НовосадскаТВ

"Србија је у свету све више препозната као земља иновација и знања. Захваљујући знању наших инжењера, али и одличном пословном амбијенту, све више страних инвеститора долази у Србију. Наша земља већ сада има највеће инвестиције у региону, а сигуран сам да ћемо их у будућности имати још више", рекао је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.
 
Он је то истакао приликом потписивања уговора о закупу индустријског простора између немачке компаније СД Хирш Аутомотиве и Бизнис парка Бачки Петровац, који предвиђа да ова компанија почетком следеће године у Бачком Петровцу започне производњу делова за аутоиндустрију.
 
"СД Хирш аутомотив је један од добављача познатих произвођача аутомобила као што су „Мерцедес“, „Ауди“, „Фолксваген“, „Јагуар“, „Ренџ-Ровер“. Имају три фабрике у Немачкој, а ускоро ће покренути производњу и у Бачком Петровцу. Ова компанија бави се производњом металних компонената за аутоиндустрију и главни су произвођачи панорамских и кровних прозора, такозваних "шибера", за све највеће немачке произвођаче аутомобила", објаснио је Поповић.
 
Он је напоменуо да је велика ствар за мале средине као што је Бачки Петровац да привлаче овакве светске компаније, јер оне, према његовим речима, доносе нова знања и нове технологије, и позитивно утичу на равномерни регионални развој читаве земље.
 
Захваљујући компанији СД Хирш Аутомотиве у Бачком Петровцу ћемо отворити нова "паметна" радна места, за почетак за најмање 20 инжењера, а уверен сам да ће ова немачка компанија препознати интерес да у будућности овде има и свој развојни и истраживачки центар, јер недалеко одавде имамо Нови Сад, који је универзитетски центар, и где се налази Факултет техничких наука, који је извор одличних младих инжењера.
 
Уговор о закупу индустријског простора између приватне индустријске зоне Business Park Бачки Петровац и Немачке компаније СД Хирш аутомотиве (SD GmbH Klaus Hirsch) потписали су Александра Росенберг, директорка компаније СД Хирш аутомотиве и Владимир Тошић, директор Business Parka.
 
Компанија СД Хирш аутомотиве је основана 1986. године у Немачкој и бави се производњом металних компонената за аутоиндустрију. У производном програму су производи за панорама кровове, кабрио системе, турбо пуњаче, сигурносне појасеве, дефлекторе ветра итд. Компоненте се испоручују ауто компанијама попут ВW, Ауди, Шкода, Мерцедес, Јагуар и Ранге Ровер. Производи се извозе широм Европе, Сједињених Америчких Држава, Јужне Америке и Кине.