#
#

САОПШТЕЊА

Вучић: Сачуваћемо мир и национални понос, Србија и Београд иду напред

Четвртак, 31. март 2022, 19:16 извор: Избори 2022.

Председник СНС и кандидат листе  “Александар Вучић-Заједно можемо све”  за председника Србије Александар Вучић поручио је данас на завршном предизборном скупу у Београду да ће Србија успети да сачува мир, национални понос и достојанство и позвао грађане да изађу на изборе и гласају за одговорност и озбиљност и за то да Србија и Београд иду напред.

Вучић објавио нови спот: Гласајте за мир и стабилност

Среда, 30. март 2022, 13:32 извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић објавио је нови спот на Инстаграму у којем се поручује грађанима да на предстојећим изборима 3. априла гласају за мир, стабилност и даљи напредак земље.
"Гласајте за путеве, пруге и летове будућности, за нове инвестиције и радна места, за најбољу здравствену негу, за очување културе и традиције, за очување наше природе, за даљи напредак, за будућност наше отаџбине, за мир и стабилност", поручује се у споту.
Вучић је у опису видеа написао "Мир. Стабилност. Трећи април".

 

Извор: Танјуг

Фото: Инстаграм avucic

Избори у иностранству

Среда, 30. март 2022, 13:27 извор: Новосадска ТВ

На изборима 3. априла своје бирачко право ове године моћи ће да искористи око 40.000 држављана Србије који живе у иностранству, а који су се пријавили за гласање, што је готово три пута више него на изборима 2020. године. Они ће у недељу моћи да гласају на 77 бирачких места, што је скоро двоструко већи број биралишта у дијаспори у односу на парламентарне изборе пре две године.

Љајић: Вучић апсолутни победник ових избора

Среда, 30. март 2022, 11:58 извор: Танјуг

Председник Социјалдемократске партије Србије (СДПС) и оснивач Санџачке демократске партије (СДП) Расим Љајић уверен је у апсолутну победу Александра Вучића већ у првом кругу предстојећих председничких избора у Србији, 3. априла.
Вучић је, казао је Љајић, ближе да освоји 60, него 50 одсто, а коалицији окупљеној око СНС предвиђа више од 150 мандата.
"У том погледу су ови избори мање неизвесни него неки ранији. Објективно говорећи, чини ми се да никад нисмо имали слабије председничке кандидате него на овим изборима. Предоминантна већина међу тим кандидатима су десничарски кандидати. Готово сам убеђен да другог круга неће бити. Коалиција Заједно можемо све, на којој смо и ми, ће сасвим сигурно имати лагодну већину", рекао је Љајић у интервјуу за сарајевску Федералну телевизију.
Према његовим речима, опозиција је разједињена и није понудила никакав алтернативни програм.
На питање где су Бошњаци у Вучићевој изборној кампањи, каже:
"Ми смо, као СДП Србије и Санџачка демократска партија, дуго година у једном блоку, врло чврстом савезу направили тај договор да имамо седам кандидата у првих 120 и да ћемо подржати заједничког председничког кандидата, у овом случају то је Вучић. Наравно да нама није лако сад да људима објашњавамо зашто треба да гласају и за ову листу".
Говорећи о пројектима вредним више од 200 милиона евра у Санџаку, само у Пазару преко 150 милиона евра, не рачунајући капиталне пројекте као што је пут према Пештери, Љајић истиче да је све то за народ живот и значи цивилизацију.
"Да ли ми имамо право сад да све то угрозимо и толике инвестиције? Ми овде не бирамо између Хуса Хусовића и Петра Петровића. Ми сматрамо да је ово рационалан, прагматичан избор. Свесни смо да део људи неће гласати, упркос што припадају нашој странци", рекао је Љајић.
Зашто би, пита, његова странка ишла са губитницима.
"Погледајте шта су причали други председнички кандидати. Ем немају шансу да победе, ем се такмиче у десничарењу. Који би наш аргумент био да њих подржимо? Још је опција да гледамо са трибина шта ће се десити и да кажемо не подржавамо никога", рекао је.
С друге стране, навео је, Вучић је сигурни победник избора, а и пуно тога је реално урадио и инвестирао у Санџак.
"Искључиви прагматизам и рацио су нас руководили када смо доносили овакве одлуке", навео је Љајић.
На питање колико Србија утиче на односе у БиХ, Љајић каже да тврди да су односи Срба и Бошњака кључ за стабилност читавог региона.
"Наравно да је нама највише стало до тих односа јер добри односи између Босне и Србије нама значајно овде олакшавају ситуацију", каже Љајић и додаје да се нада да ће ти односи, упркос свим тим потешкоћама, ићи напред уколико ЕУ има фокус на овај регион и заиста процес проширења буде један од приоритета.
Љајић је на питање о "српском свету рекао да не зна ста је то.
"Ако је то културна сарадња, сарадња у смислу очувања језика, не видим у томе неку опасност. Ако је то 'велика Србија', то је апсолутно неприхватљиво и свака промена и сваки захтев за променом граница на Балкану води само у нестабилност.
Сматра да Милорад Додик има већу подршку од неких са стране него од српског председника Александра Вучића.
"Много већа, снажнија, интензивнија подршка од неких ван овог региона него што има одавде. Наравно, ако сад неко очекује да ту дође до неког конфликта између Вучића и Додика, ја нисам сигуран да ће то да се деси. Али да све што Додик ради одговара Србији, ја у то нисам сигуран", казао је Љајић.

 

Извор: Танјуг

фото Танјуг/ Д. Голл, архива

Бечки Стандард: Вучић пред новом победом на изборима

Среда, 30. март 2022, 10:42 извор: Танјуг

У сенци рата у Украјини и тензија са Косовом, у недељу се у Србији одржавају председнички, парламентарни и локални избори, а председник Александар Вучић и његова партија СНС се налазе пред новом победом, пише бечки дневник „Стандард“.
Лист указује да сва истраживања указују да ће то поново бити јасна победа, и да ће СНС, и пре свега њен председник, који су 10 година на власти, остати главни на политичкој сцени.
Наде демократске опозиције да поврате место градоначелника Београда чини се да у данима пред изборе нестају, а разлог за то су отказивања предизборних скупова опозиције у главном граду, као и слаби потенцијал опозиције за мобилизацију гласача, наводи бечки лист.
Национални интереси су доминирали у политичким дебатама, у корист СНС-а, а приближавању ЕУ политичари су поклонили само један одсто свог времена, показује истраживање „Биродија“.
Лист подсећа да се за место председника кандидује осам кандидата, а на парламентарним изборима 18 партија и савеза.
Према истраживањима, већина нема никакве шансе, те само четири или пет партија има шансе да уђе у скупштину.
„Стандард“ подсећа да су најважније опозиционе странке бојкотовале прошле изборе због услова, што је сада другачије.
Иако се услови нису значјано променили и предизборна кампања се и даље води у сенци једног јединог кандидата, опозиција учествује на изборима, додаје лист.
Указује се да СНС наступа на свим изборима и овај пут под именом шефа странке Вучића