#
#

ВЕСТИ

Пастор и Ћурчић на обележавању јубилеја румунске жупаније Арад

Петак, 13. мај 2022, 15:54h извор:Новосадска ТВ

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић присуствовали су данас у Араду свечаном обележавању 30. годишњице оснивања Жупанијског већа ове румунске жупаније.

Говорећи на свечаности у Палати културе Музеја Арада, председник Пастор истакао је велико задовољство досадашњим блиским и партнерским везама Војводине и Арада. Он је додао да су и Скупштина АП Војводине, и Покрајинска влада, чврсто посвећене унапређењу сарадње и партнерстких односа између Срба, Румуна и Мађара јер нас је, према његовим речима, историја научила да је то једини исправан пут. 
Овом приликом свечано је отворена дворана „Фести“ у оквиру Палате културе Музеја у Араду, у којој су репрезентативна уметничка дела из периода 19. века, пре свега мађарског сликара Арпада Фестија, рестаурирана и после 50 година враћена у изложбени простор из којег су била уклоњена. Реч је о изнимним делима европског сликарства Арпада Фестија “Христова сахрана” и “Крунисање краља Матије Корвина 1458.”
Након ове свечаности одржана је и међународна конференција „Администрација у предузетништву“, на којој је председник Пастор говорио о примерима добре праксе у креирању плодоносног привредног амбијента у АП Војводини, сарадњи привредних субјеката и администрације и моделима креирања позитивне инвеститорске климе.
„АП Војводина и Арад се суочавају са веома сличним проблемима. Само чврстом привредном, економском, политичком, културном и сваком другом врстом сарадње можемо заједнички наћи одговоре на питање како да задржимо младе на овим просторима и како да наше регије поставимо у центар збивања и одлучивања“, рекао је Пастор и додао да институционални оквири за сарадњу постоје и да треба искористити њихов пун потенцијал. Он је нагласио и добре односе Румуније и Србије, као и снажан допринос који међусобним релацијама дају румунска заједница која живи у нашој земљи и српска која живи у Румунији.
Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић истакао је да Жупанија Арад и АП Војводина негују деценијску пријатељску и партнерску сарадњу која је током година допринела бројним привредним контактима, блиским универзитеским везама, снажној повезаности пре свега пограничних градова и места, заједничким пројектима из области културе, спорта и туризма. Он је указао на намеру и спремност Покрајинске владе да се ова сарадња продуби новим заједничким пројектима, а да потписан Споразум о сарадњи представља темељан оквир за остваривање даљих заједничих циљева.
Током посете, председник Жупанијског већа Арад Јустин Ћонка и председник Скупштине АПВ Иштван Пастор одржали су састанак током којег су разговарали о наредној посети делегације Арада АП Војводини. Ћонка и Пастор начелно су се договорили ће током јесени бити организована посета привредне и политичке делегације Арада.
 Свечаном обележавању тридесете годишњице од оснивања Жупанијског већа Арада присуствовао је и први потпредседник Владе Румуније Келемен Хунор, генерални конзул Републике Србије Владан Тадић, делегације других жупанија и градова.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.