#
#

ВЕСТИ

Влада Србиjе: Нови подстицаjи за стране осниваче стартапова

Четвртак, 13. фебруар 2020, 17:12h извор:Новосадска ТВ

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о критеријумима за одређивање категорија странаца којима се привремени боравак у Републици Србији може одобрити независно од основа за одобрење привременог боравка.

Овом уредбом дефинишу се критеријуми за одобравање боравка у Србији за иностране осниваче иновативних стартапова, особе са високошколском спремом које желе да се запосле у Србији, као и за приватне инвеститоре. Србија на овај начин, након недавног увођења пореских подстицаја за запошљавање странаца који су потребни домаћој привреди, наставља да подиже атрактивност свог пословног окружења у међународним оквирима, како би најквалитетније идеје из целог света могле да се развијају у Србији.

На седници је усвојена Стратегија развоја културе Републике Србије од 2020. до 2029. године, као основни стратешки документ културне политике наше земље. Стратегијом се плански и систематски регулише јавни интерес у области културе и одређују стратешки приоритети њеног развоја у наведеном десетогодишњем периоду.

У изради овог документа, поред представника Министарства културе и информисања, учествовале су и релевантне институције – Завод за проучавање културног развитка и друге републичке установе културе, представници организација цивилног друштва и национални савети националних мањина. На јавној расправи о нацрту стратегије учествовала су репрезентативна удружења у култури, образовне и научне институције и самостални уметници. Процес израде стратегије пратио је Национални савет за културу.

Чланови владе усвојили су данас Уредбу о безбедности и заштити деце при коришћењу информационо-комуникационих технологија. С обзиром на то да је заштита деце на Интернету један од приоритета Владе Србије, овим документом обезбедиће се превентивне мере, али и подизање свести код деце, родитеља и наставника о безбедном начину коришћења Интернета. Предвиђено је и јединствено место на којем ће се пружати савети и примати пријаве у вези заштите и безбедности деце на интернету. За наведене активности у 2020. години, опредељена су средства у износу од 12 милиона динара.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.