#
#

ВЕСТИ

Захтев за издавање новог пасоша шест месеци пре истека, а ево које су још новине

Четвртак, 14. новембар 2019, 19:23h извор:Новосадска ТВ

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о путним исправама, са 132 гласова "за", а једна од новина је да се пасош може издати са краћим роком важења од до сада утврђених 10 година, ако надлежни суд, односно јавни тужилац то дозволи у случајевима утврђеним законом.

Новина је и да ће шест месеци након истека пасоша, грађани моћи да поднесу захтев за издавање новог, а када је у питању проглашавање пасоша неважећим, то ће од сада требати да се уради само на сајту МУП-а, односно више не треба да се оглашава у "Службеном гласнику".

Према изменама и допунама, деци млађој од три године живота пасош се издаје са роком важења од три године, а деци узраста од три до 14 година са роком важења од пет година, док се лицима којима се из објективних разлога привременог карактера не могу узети отисци прстију, пасош се издаје са роком важења од годину дана, а ако се отисци прстију не могу узети трајно, пасош се издаје са роком од 10 година.

Изменама и допунама је утврђено и да особама које у периоду од пет година изгубе или оштете два или више пасоша, нови пасош се издаје са роком важења од годину дана, осим када лице има регулисан боравак у иностранству на период дужи од годину дана.

 Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, образлажући предложене измене и допуне, казао је да је њихов циљ поједностављивање процедура и ефикасније остваривање права грађана.

"Грађани ће имати могућност да затраже издавање новог пасоша шест или више месеци пре истека тог документа, како би могли несметано да путују у земље које имају прописе да вам пасош мора важити још три или више месеци од датума изласка из те земље", рекао је Стефановић.

 Када је у питању оглашавање неважења пасоша, Стефановић је навео да се новинама избегавају досадашњи трошкови огласа. "Важећи закон о путним исправама донет је 2007, измењен је 2014. године, а садашње измене резултат су праћења примене закона и жеља да грађани ефикасније остваре своја права", додао је министар.

 Посланици су данас усвојили и Закона о потврђивању Споразума о измени Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Србије и Европске полицијске канцеларије. Потврдили су Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства за унутрашњу безбедност САД о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција.

 Усвојен је и Закон о потврђивању Споразума између Србије и Агенције ЕУ за сарадњу у спровођењу закона о упућивању официра за везу, Закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Туниса о замени и коришћењу возачких дозвола.

 Посланици су усвојили и Закон о потврђивању Споразума између влада Србије и Бугарске о сарадњи у области заштите од природних и изазваних катастрофа и Закон о потврђивању Споразума између влада учесница Црноморске економске сарадње о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

 Такође, потврђен је Допунски протокол уз Споразум између влада учесница Црноморске економске сарадње о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.