#
#

ВЕСТИ

Отворен новоизграђени гранични прелаз Бајмок између Републике Србије и Мађарске

Четвртак, 7. фебруар 2019, 15:15h извор:Новосадска ТВ

Jедан од осам граничних прелаза између Рeпубликe Србиje и Maђaрскe, чија модернизација ће путницима унапредити квалитет путовања, локалном становништву квалитет живота, а царини и полицији квалитет рада, отворен је данас у присуству министра финансија Синише Малог, помоћника министра за европске интеграције Бранка Будимира, шефа Делегације Европске уније у Србији Сема Фабриција и директора Управе царина Милоша Томића.

Новоизграђени гранични прелаз Бајмок, налази сe на пола пута између Суботице и Сомбора, а удаљен је свега пар десетина километара од најфреквентнијих прелаза на северу земље - Хоргоша и Келебије, које ће, како се очекује, значајно растеретити.

У оквиру новог граничног прелаза налазе се по две саобраћајне траке на улазу и излазу из земље, што ће значајно убрзати путнички промет са суседном Мађарском. Највише користи од новог прелаза имаће управо путници, јер ће у сезони када је њихов прилив највећи, новоизграђени прелаз представљати неопходну путну алтернативу. Управо се због тога на овом прелазу очекује значајан пораст промета аутомобила, јер се преко њега најбрже може стићи до неких европских престоница, попут Беча.

Прелаз је изграђен у складу са највишим стандардима и садржи све што је неопходно за несметано функционисање путничког промета и ефикасан рад граничних служби.

Поред пространог објекта за смештај граничних служби, постављене су и контролне кућице на саобраћајним тракама, подигнута је надстрешница, као и јавни санитарни чвор, а цео прелаз је покривен видео надзором.

Имајући у виду идеалан положај овог прелаза, Управа царина је током пројекта створила све неопходне услове и за успостављање аутобуског саобраћаја, па тако поред траке намењене за аутобусе, постоји и посебан објекат за њихов преглед.

На прелазу Бајмок неће, као ни до сада, бити теретног саобраћаја, већ ће он бити потпуни пандан прелазу са мађарске стране. Истовремено, постоји и могућност увођења 24-часовног функционисања уколико се стекну сви услови и о томе постигне договор између Србије и Мађарске.

Изградња новог прелаза Бајмок завршена је након 18 месеци интензивних радова, а за то време, стари прелаз био је привремено измештен недалеко од новог.

На спровођењу пројекта биле су ангажоване домаћа фирма ''Модулор'' која је радила на изградњи, као и домаћа филијала француске компаније ''SAFEGE'' која је била задужена за надзор над радовима и квалитетом обављеног посла.

У радове је уложено 2,1 милиона евра, од чега је 1,8 милиона евра издвојено из претприступних фондова ЕУ, док је нешто више од 300.000 евра обезбеђено кроз национално суфинансирање. Поред тога, за надзор над радовима издвојено је додатних 240.000 евра, од чега је 10% обезбеђено из буџета. 

Европска унија предвидела је додатних 6,7 милиона евра за пројекат подршке даљој модернизацији Управе царина Србије, а наредни велики европски пројекат, чија се реализација очекује јесте изградња новог прелаза Котроман ка БиХ.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.