#
#

ВЕСТИ

Споменик природе - Каменички парк у новом руху

Четвртак, 11. октобар 2018, 14:16h извор:Новосадска ТВ

Захваљујући заједничком улагању Града Новог Сада и АП Војводине Каменички парк добио је нови урбани мобилијар, пешачке стазе, модерну јавну расвету, као и дечје игралиште.

Изведеним радовима је санирана постојећа главна пешачка стаза, која датира из времена настанка парка. Одабрани бетон својим површинским изгледом подсећа на ризлу, уклапајући се на тај начин у изглед парковских стаза са туцаником, а опет је много постојанији и дуготрајнији од туцаника. Површине су чврсте, равне и отпорне на клизање. Изграђена је нова пешачка стаза преко постојеће, која иде паралелно са Дунавом, од бетона. Укупна површина санираних стаза износи 6238 м2 .
Каменички парк обишли су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.
 
- Највећи и најстарији парк није био у фокусу претходних деценија, али сада то исправљамо и чинимо га далеко атрактивнијим за посетиоце. Ово је тек прва фаза обнове, а већ је обезбеђен новац за другу фазу, и ускоро ће бити расписана јавна набавка. До сада смо у овај посао уложили 70 милиона динара, а креће и нова инвестиција такође од 70 милиона динара. Сасвим је природно да највећи град у Војводини има одличну сарадњу са Покрајином и отворена врата за све вредне пројекте које желимо да кандидујемо и који доприносе квалитету живота Новосађана. Завршили смо и пројекат изградње новог парка између Новог насеља и Детелинаре, следи јавна набавка, а позваћемо Новосађане да предложе име за нови парк који наш град добија после тридесет, четрдесет година – нагласио је Милош Вучевић и за следећу годину најавио велику кампању и акцију за озелењавање града.
 
- Позваћемо све установе, институције и појединце да се укључе у акцију и да наш град буде зеленији и богатији, по моделу који смо видели у великим европским градовима. Дакле, реч је о синхронизованој, координираној, масовној заједничкој акцији, јер нам је циљ да град буде најлепше место за живот – казао је новосадски градоначелник.
 
Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је пријатно изненађен врхунским квалитетом изведених радова који су учинили да парк добије потпуно нов изглед, и да је то постигнуто захваљујући најбољој сарадњи Покрајине и Града у последњих петнаест година. Он је такође нагласио да велики изазови тек предстоје када је реч о заједничким пројектима и улагањима, као што су изградња новог моста на Дунаву, пречистача отпадних вода, али и решавања питања Регионалне депоније.
 
Дуж санираних стаза у Каменичком парку је постављено 58 соларних панела и 44 ЛЕД светиљке, као и линеарно подно осветљење са укупно 197 ЛЕД светиљки. Парк је добио 49 клупа, 12 парковских столова, 28 корпи за отпатке. У циљу повећања безбедности, постављена је заштитна ограда око језера у парку. За најмлађе посетиоце постављено је дечје игралиште као потпуно нови садржај. У парку постоји више амбијенталних целина које датирају из времена настанка парка, а у оквиру спроведених радова уређен је видиковац - вештачки насут брег испод доње стазе.Изрграђени су степениште и ограда, а тераса је посута туцаником и постављене су клупе за одмор.
 
Споменик природе Каменички парк је најстарији и највећи парк у Новом Саду, површине око 33ха. Одлуком Скупштине града проглашен је за значајно природно добро III категорије, а поверен је на управљање ЈКП ''Градско зеленило'' Нови Сад.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.