#
#

ВЕСТИ

Трибина аналитичара Милорада Вукашиновића о кинеском утицају на Балкану

Петак, 10. август 2018, 16:24h извор:Новосадска ТВ

У оквиру циклуса Разговори о геополитици, трибина „Балкан и Пут свиле” одржана је у четвртак 9. августа у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

Вукашиновић је на почетку предавања оценио да садашње интересовање Кине за Балкан и европски континент није могуће разумети без анализе садржаја њене спољне политике која је од формирања државе 1949. године прошла кроз неколико фаза.
– Током педесетих година, савезништво са Совјетским Савезом сматрано је природном политичком и идеолошком чињеницом, што је у западним геополитичким круговима изазивало велику констернацију – рекао је аутор трибине.
У овој деценији 20. века, Кина се суочила са три догађаја који су пресудно утицали на њену каснију спољнополитичку оријентацију. Најпре је у периоду од 1961. до 1963. наступила серија природних катастрофа (поплава и суша) која је проузроковала масовну глад, што је условило преиспитивање  идеолошке догме о брзој индустријализацији као магичној формули за решавање агропопулационих проблема.
Потом је неуспех брзе индустријализације проузроковао  појаву Културне револуције (1966–1976) која је значила незапамћену борбу против „ревизионистичких тенденција” унутар КПК и додатно допринела даљем заоштравању односа у земљи.
Занимљиво је да се на крају шездесетих година прошлог века у Кини родило скоро 160 милиона девојчица, што је најављивало известан друштвени и привредни колапс; тада је настала идеја о контроли раста популације (тзв. политика једног детета) која је дисциплиновано спровођена до пре неколико година.
У наставку трибине, Вукашиновић је нагласио да кинески продор на Балкан произлази из кинеског настојања да ванредне привредне резултате пројектује на ширем глобалном плану. Примарни интерес је стварање предуслова за ефикасан и брз продор кинеских роба на европска тржишта.
– Окупљање држава у оквиру Самита 16 плус у Београду Кинези  с правом називају успехом њихове „дипломатије брзих пруга”. Разуме се да оваква врста утицаја ствара претпоставке за јачање кинеске улоге у Европи која објективно угрожава интересе традиционалних „таласократских сила” (САД и Велике Британије)- додао је Вукашиновић.
Подручје Балкана, посебно Србије као кључне државе, поседује огроман потенцијал за повезивање кинеско-руских интереса. То би, сматра Вукашиновић, допринело стварању претпоставки за потенцијалну „еманципацију” балканских држава и стварање једне безконфликтне зоне која би била укључена у главне токове нове европске политике. О томе је недавно говорио и мађарски премијер Виктор Орбан.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.