#
#

ВЕСТИ

ПМФ домаћин европским студентима математике

Четвртак, 12. јул 2018, 14:15h извор:Новосадска ТВ

Департман за математику и информатику ПМФ-а у Новом Саду од 15. до 22. јула домаћин европским студентима математике у оквиру 32. ECMI НЕДЕЉЕ МОДЕЛИРАЊА

Ради се о традиционалним сусретима студената математике, који се организују још од 1988. године, на којима млади стручњаци, уз менторство неког од ECMI предавача, решавају реалне проблеме који су појављују у пракси. Ове године такав сусрет се први пут организује у Србији. У Новом Саду ће недељу дана боравити 67 студената из 21 универзитетског центра и 15 европских земаља - 55 страних студената и 12 домаћих студената, а решаваће се 12 проблема.

Студенти ће имати прилику да коришћењем математичког моделирања решавају интересантне, а у исто време захтевне проблеме користећи знање стечено на досадашњим студијама. Радиће се у малим, мултинационалним групама, а цео процес рада ће пратити инструктор-предавач из неког од ECMI центара. Последњег дана се презентују решења проблема, а том догађају ће присуствовати и чланови Едукационог комитета ECMI, еминентни професори са европских универзитета чланица ECMI.
 
Главни циљеви ECMI Моделинг недеља јесу обучавање студената у математичком моделирању и стимулисање вештина сарадње и комуникације у мултинационалном окружењу. Присуство на неком оваквом сусрету  је саставни део ECMI сертификата и многих магистарских курсева који се раде у ECMI центрима.

Овакви скупови се организују више пута годишње, а то доприноси већој повезаности практичне науке и привреде, која је покретач напретка сваког друштва. Однос науке и привреде је двосмеран: на конкретне захтеве привреде наука одговара решавајући важне проблеме; или, наука понуди привреди нешто ново, унапређено или приступачније што привреда покушава да комерцијализује.

Иновације и технолошки развој доводе до све већег коришћења научноистраживачког потенцијала Универзитета у Новом Саду од стране домаће и иностране привреде, а све већа отвореност привреде и тражење помоћи од истраживача за решавање њихових проблема умногоме покреће наше истраживаче ка проналажењу најоптималнијих решења.

Да подсетимо: ECMI – Europian Consortium for Mathematics in Industry је конзорцијум академских институција из Европе и индустријских компанија који делују у кооперацији, првенствено са циљем да промовишу и подрже математичко моделирање у активностима које су од друштвене и економске важности. Такође, едукују математичаре за решавање реалних проблема и на тај начин повећавају број математичких експерата у одговарајућој области примењене математике.

Од почетка ове године, потпредседница ове реномиране организације је редовна професорка Департмана за математику и информатику, др Наташа Крејић, иначе продекан за организацију и финансије ПМФ-а.

Иначе, још од маја 2016. године је наш Департман за математику и информатику, са мастер програмом Примењена математика, пуноправни ECMI едукациони чвор и то једини пуноправни чвор ван Европске уније, а заједно са Унивезитетом у Софији и једини пуноправни едукациони чвор у источној Европи. ECMI комисија је високо оценила овај програм, препознавши га као модеран и перспективан, који пружа могућност праћења савремених токова у примењеној математици и који је у потпуности усаглашен са високим ECMI стандардима.
 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.