#
#

ВЕСТИ

Вучић у Румуниjи, позвао Jоханиса да помогне око компромиса за KиM

Четвртак, 8. март 2018, 13:29h извор:Новосадска ТВ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Букурешту да Србија даје све од себе како би се пронашло компромисно решење за питање Косова и Метохије и поручио да је за компромисну солуцију неопходно да обе стране одустану од максималистичких захтева.

Вучић је истовремено замолио румунског колегу да се укључи у решавање тог проблема.
Председник Србије је, на конференцији за штампу после састанка са румунским колегом Клаусом Јоханисом, захвалио Румунији што се залаже за компромисно решење за један такав, за Србију велики, проблем.
Исто тако захвалио се и што Румунија није признала Косово.          
Указао је да Србију и Румунију везује традиционално пријатељство.
"Ретки су народи са којима у региону нисмо ратовали и сукобљавали се, а са Румунијом нисмо. Нас везује традиционално пријатељство", подвукао је Вучић.
Он је замолио председника Румуније да помогне напорима Србије за проналажење компромисног решења у вези са питањем Косова и Метохије.
Вучић је за Јоханиса рекао да има немерљив углед у Европи, САД и свету, и пренео да га је упознао са разговорима о том питању које је имао недавно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са званичницима ЕУ, као и о свему што је важно за проналажење компромиса.
Како је рекао, Румунија је највећа земља у региону, и имајући у виду и да је једна од пет земаља чланица ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова, замолио је да управо и из тог, неутралног и другачијег, угла помогне да до компромиса дође.
Поновио је да је став Србије да не може да се догоди да једни добију све и други изгубе све, већ и једни и други да буду помало незадовољни и да би то било решење које би било фер и једино правично.
Председник Вучић истакао је да Србија не разматра признање Косова и Метохије.
Он је, одговарајући на питање новинара о признању Косова узвратио питањем "шта би онда био компромис".
"Ако је предлог да само Србија призна Косово, то значи да би у том случају Албанци добили све, а моје је питање шта би Срби добили. Ако би неко рекао мени манастири и цркве ће бити заштићене", моје контрапитање би било "зар би их у супротном палили или шта", казао је он.
Вучић је нагласио да Србија улаже напоре да дође до компромисног решења, не разматра признање, али да је отворена за сва остала питања која воде ка коначном решењу овог важног проблема.
Према његовим речима битно је да се нађе начин како прићи овом проблему и приказати га јавности.
"Морамо видети како можемо наћи одрживо коначно решење које би охрабрило, допринело и подстакло пријатељство два највећа народа на Балкану - албанског и српског. Спремни смо да разговарамо о свим предлозима који би дошли из ЕУ, њених чланица, Албанаца, Приштине, које год стране. Морамо да нађемо свеобухватно компромисно решење у којем неће само једна страна бити задовољна, а друга потпуно незадовољна", нагласио је он.
Вучић је рекао да постоји широк спектар могућности у потрази за решењем, те да је неопходно наћи добру вољу и предано радити на томе.
 "Ако успемо у решавању тог проблема, то ће показати да бринемо о будућности наших народа, ако не онда ће то бити још један пропуст, свакако не први“, казао је он додајући да ће то пре да се деси него што ће се наћи решење, али да ће Србија чинити све да се пронађе компромис.
Он је истакао да је, пошто се не може живети од прошлости, са својим румунским колегом разговарао о будућности.
Захвалио се Јоханису и румунском народу на подршци коју дају Србији на њеном европском путу.
"Надамо се да ће Румунија,  посебно током председавања ЕУ у првој половини 2019, задржати високо на листи приоритета чланство Западног Балкан у ЕУ, пре свега Србије. То је за нас од изузетног значаја", подвукао је он.
Јоханис: Неопходно фер и одрживо решење за Косово
Решење за Косово мора бити фер и одрживо, поручио је Јоханис и потврдио Вучићу спремност да се активно укључи у решавање тог проблема и разговара са политичарима широм света о том питању.
Јоханис је истакао да је неопходно наћи решење за Косово, да је јасно да нема интеграције у ЕУ пре решења тог питања.
"За овај проблем мора бити нађено решење, које по мом мишљењу, мора бити солуција која је прихватљива за све укључене стране", поручио је он.
Оно, како је додао, мора бити фер, доћи изнутра и мора бити подржано од свих актера, а тако и међународних.
Румунски председник оценио је да ће решење косовског питања представљати огроман корак у европском смеру за целокупно подручје Западног Балкана.
"Косово је компликовано питање и верујем да ће решење косовског питања представљати огроман корак у европском смеру за целокупно подручје Западног Балкана. Ми смо вољни да се укључимо у проналажење добрих решења за целокупно подручје", казао је Јоханис.
"То је солуција које је витално важан за цео регион, не само за Србију, грађане Косова, и друге заинтересоване међународне партнере. Што је пре могуће наћи решење, то је боље", казао је он.
Јоханис је пренео Вучићу да жели да буде део дискусије о решењу Косова.
"Спреман сам да будем укључен и разговарам са политичарима широм света о том питању", подвукао је он.
"Ако решење не буде фер, прихватљиво и и подржано, оно неће бити солуција. Без решења које би задовољило све стране оно не може бити одрживо, а без одрживог решења ништа нећемо решити", закључио је Јоханис.
Јоханис: Односи добри, биће и бољи
Јоханис је оценио да су односи Румуније и Србије веома добри и да ће бити још бољи.
"Оптимисти смо у вези са тим, а Србија је главни трговински партнер Румуније на Западном Балкану", казао је Јоханис.
Српски председник поново је истакао заинтересованост за изградњу аутопута Београд - Темишвар.
Вучић је указао на потребу изградње брзе саобраћајнице Београд - Темишвар, прецизирао да је реч о 150 километара, 75 на српској и исто толико на румунској страни, да   Србија има довољно новца и интереса за изградњу те саобраћајнице и да би такво инфраструктурно улагање донело економске добити и нашем и румунском народу који живе са обе стране границе.
Он је, одговарајући на питања новинара, подсетио да је та идеја дошла из Србије, као и да је својевремено о томе разговарао са бившим румунским премијерима Ћолусом и Понтом, али и да, чак уз њихову жељу да се то ради, није добијена сагласност румунске стране.
"Не иде то лако, али ми остајемо заинтересовани за тај аутопут и повезаност са Темишваром", рекао је председник Вучић.
Он је рекао да Румунија постаје све значајнији партнер Србије у трговинској размени и поручио да пословична политичка блискост две земље даје конкретне резултате у међусобној сарадњи у различитим областима друштвеног живота.
Како је рекао, разговарали су и о другим стварима која се тичу тог питања и да ће све то донети још боље резултате на задовољство Румуна у Србији као што је српска национална мањина задовољна њеним положајем у Румунији.
Разговарали су, нагласио је председник Србије, и о економској сарадњи и изнео податак да је за пет година та сарадња удвостручена и да по свим параметрима Румунија постаје све значајнији партнер Србије.
У том смислу он је навео и да је број туриста из те земље, највећег суседа Србије, порастао за 25,8 одсто и да је око 67.000 Румуна посетило нашу земљу све од Београда до Копаоника...
И та наша пословична политичка блискост најбоље резултује даје у конкретној сарадњи у  различитим областима друштвеног живота, рекао је Вучић и дао да имамо све предуслове да даље напредујемо а да тамо где има проблема "не жмуримо", већ да гледамо како да их решавамо.
Он је истакао да је са председником Румуније разговарао о Дунаву, односно Дунавској стратегији и навео да ће се убудуће радити на томе да и код нас, као што је то случај у Европи са многим рекама, Дунав буде пун саобраћаја и да се у том смислу искористе европски фондови и друге могућности које се пружају.
Иначе, укупна робна спољнотрговинска размена са Румунијом у прошлој години износила је 1,3 милијарде евра, показују подаци Републичког завода за статистику (РЗС).
На листи земаља у које Србија извози, Румунија се нашла на 5. месту, а извоз је у 2017. години износио 726 милиона евра.               
Увоз из Румуније био је 570 милиона евра па је Румунија на 9. месту земаља из којих Србија увози.
У прошлој години у спољнотрговинској размени са Румунијом остварили смо суфицит од 156 милиона евра, а покривеност увоза извозом је била 127 одсто.            
Водећи извозни производи Србије у Румунију у прошлој години су кукуруз, проводници за напон до 80В, битумен од нафте, дрвени намештај али и генератори, мотори, бурад, контејнери од алуминијума. . .
Из Румуније смо прошле године увозили највише гасна уља, плоче иверице, семе сунцокрета, препарате за прање и чишћење, соју у зрну и друго.
Према подацима Агенције за привредне регистре Србије, у нашој земљи је регистровано 339 активних привредних субјекта чији су већински власници правна и физичка лица из Румуније.
Бројке показују да 2. 751 предузеће у Србији има спољнотрговинску размену са Румунијом.
Прес служба српског председника је раније саопштила да ће се, након састанка са Јоханисом, Вучић састати и са румунском премијерком Вјориком Данћилом, председником Сената Парламента Румуније Калином Попескуом Тарићеануом и председником Представничког дома Парламента Румуније Ливијуом Драгнеом, а положити венац на Споменик незнаном јунаку.

 извор:танјуг

 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.