#
#

ВЕСТИ

Од поноћи изборна тишина до 20.00 часова у недељу

Четвртак, 1. март 2018, 15:04h извор:Новосадска ТВ

Представници 24 изборне листе имају још неколико сати, до поноћи, могућност да убеђују бираче да им дају глас, након чега почиње изборна тишина која траје 68 сати, до затварања бирачких места, у 20.00 часова у недељу 4. марта.

Затим следи објављивање резултата, па подела мандата и "постизборна комбинаторика".Изборна тишина значи да листе неће моћи да се оглашавају у традиционалним медијима, нити да организују предизборне скупове, али тим ограничењима не подлежу друштвене мреже, на којима могу несметано да наставе своје изборне активности.На изборима у недељу гласаће 1.611.000 бирача, на 1.185 бирачких места, од 7 до 20 сати, а за 110 места у Скупштини града бори се 24 изборне листе.Kако кажу у Градској изборној комисији (ГИК), највише бирачких места је на Новом Београду - 141, а најмање у Сурчину 27.
Одштампано је укупно 1.611.514 гласачких листића, резедо боје, док је боја контролног листа за проверу исправности гласачке кутије светло љубичаста.
Комплетан изборни метеријал јуче је расподељен градским општинама из штапмарије "Службеног гласника", а данас и сутра, предаје се бирачким одборима, затворен у вреће са сигурносним затворницама.
Tако затворен материјал председници и заменици председника бирачких одбора у недељу ће донети на бирачко место, отворити га пред свим осталим члановима бирачких одбора и почеће гласање за одборнике.Након окончања избора у недељу увече, 4. марта, кад се заврши попуњавање записника, комплетан изборни материјал се враћа у општине где се врши примопредаја између бирачких одбора и коордниратора ГИК-а.Затим се записници доносе у седиште ГИК-а где се верификују коначни резултати и приступа се утврђивању резултата гласања.Изборна комисија објављује резултате гласања у року од 24 сата од затварања бирачких места.
Када је реч о посматрачима, у ГИК-у наводе да се пријавило укупно 16 - шест домаћих и 10 страних.
"Домаћи посматрачи су ЈУКОМ, ЦеСИД, ЦРТА, Грађани на стражи, Одбрана изборне воље грађана и Центар за праћење избора и изборних процедура. Страни посматрачи су: Делегација ЕУ у Србији и амбасаде САД, Велике Британије, Канаде, Француске, Аустралије, Италије, Шведске, Холандије и Немачке", кажу у Комисији.Њихово право је да прате рад органа за спровођење избора, Градске изборне комисије и бирачких одбора.
ГИК ће правити четири пресека излазности у изборном дану - у 11, 15, 19 и 23 сата.
Када је реч о постизборним роковима, актуелни председник градског парламента Никола Никодијевић објаснио је за Тањуг да од проглашења коначних резултата постоји рок од 15 дана у коме садашњи председник Скупштине шаље позивно писмо за одржавање конситутивне седнице.
Конститутивна седница мора да се одржи у року од 60 дана од дана проглашења коначних резултата.
На тој седници потврђују се мандати одборника и бира се председник Скупштине, његов заменик и секретар парламента, који, према речима Никодијевића, морају бити изабрани из редова одборника.
"По избору председника Скупштине, он заказује нову седницу, на којој се бира градоначелник, који, као и његов заменик, такође, мора бити из редова одборника", рекао је Никодијевић.
Градоначелника предлаже председник Скупштине, а кандидат за градоначелника представља свој програм и тим који чине заменик и чланови Градског већа, који не морају бити одборници.
Од одржавања конститутивне седнице до избора градоначелника не сме проћи више од 30 дана.
"Тако је закон регулисао и верујем да ће све проћи у задатим роковима", рекао је Никодијевић.
Прва фаза изборног процеса, која подразумева поступак кандидовања је окончана и проглашене су, правоснажно и коначно, 24 изборне листе.

То су:

- изборна листа број 1 "Александар Вучић - Зато што волимо Београд",

- изборна листа број 2 "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка",

- изборна листа број 3 "Ивица Дачић - Социјалистицка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма - Јединствена Србија (ЈС)",

- изборна листа број 4 "Да ослободимо Београд - Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (НОВА) и Зелена еколошка партија - Зелени (ЗЕП - Зелени)",

- изборна листа број 5 "Александар Шапић - Градоначелник",

- изборна листа број 6 Група грађана "Шта радите бре - Марко Бастаћ",

- изборна листа број 7 "Доста је било и Двери - Да ови оду, а да се они не врате",

- изборна листа број 8 "Др Милош Јовановић - Демократска странка Србије",

- изборна листа број 9 "Зелена странка Србије",

- изборна листа број 10 "Београд има снаге - Заветници",

- изборна листа број 11 "Драган Ðилас - Београд одлучује, људи побеђују!",

- изборна листа број 12 "Иницијатива Не давимо Беоргад - Жута патка - Чији град, наш град - Ксенија Радовановић",

- изборна листа број 13 "Руска странка - Миле Милошевић",

- изборна листа број 14 "Предраг Марковић - Покрет обнове Краљевине Србије",

- изборна листа број 15 "Др Муамер Зукорлић - Странка правде и помирења",

- изборна листа број 16 "Зелена странка - Какав Београд желиш? Мисли.",

- изборна листа број 17 "Републиканска странка - Републиканус парт - Никола Сандуловић",

- изборна листа број 18 "Јединствена странка правде (ЈСП) - Јекхутно Цхидимос Чаћимаско (ЈЋЧ),

- изборна листа број 19 "За Београд - Беогондола - Саобраћај, урбанизам, туризам - Нова решења, конкретни пројекти - Јован Ранђеловић",

- изборна листа број 20 "Ниједан од понуђених одговора".

- изборна листа број 21 "Грађанска Странка Грка Србије - Василиос Провелеггиос",

- изборна листа број 22 "Љубиша Прелетачевић Бели - Зато што волимо Беловград",

- изборна листа број 23 "Доста је било пљачке, корупције и лоповлука - Радуловић Милорад",

- изборна листа број 24 "Либерално демократска партија - ЛДП - Чедомир Јовановић".

 


Извор: Танјуг
 

избори Београд

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.