#
#

ВЕСТИ

Конкурс „Публика у фокусу“ Фондације 2021

Четвртак, 1. март 2018, 13:57h извор:Новосадска ТВ

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ расписала је јавни конкурс у циљу јачања капацитета установа културе са седиштем на територији града Новог Сада и општина Ириг, Беочин и Сремски Карловци, пружањем финансијске подршке пројектима намењеним развоју публике.

Учешће грађана у јавном културном животу представља један од приоритета Фондације „Нови Сад 2021“ и у складу је са Стратегијом културног развоја града Новог Сада за период 2016-2026. године. Поред улоге посматрача и ствараоца у културном животу, грађани дефинишу и начине културне партиципације, те је самим тим један од најважнијих задатака установа културе препознавање њихових потреба и жеља за културним садржајима. Конкурс се финансира средствима која су за реализацију пројекта Европске престонице културе опредељена из буџета АП Војводине.

Циљеви и критеријуми по којима је сачињен конкурс „Публика у фокусу“ дефинисани су схватањем културе као јавног добра и права на културу као основног људског права. Уједно, ови циљеви у складу су са поменутом Стратегијом и Апликационом књигом Фондације, са којом је освојена титула Европске престонице културе, а то су:

1. Унапређење учешћа грађана у јавном културном животу и то кроз повећање броја посетилаца јавним установама културе и стварање разнолике публике, као и кроз унапређење учесталости и квалитета посета;
2. стварање приступачнијих програма установа културе у Новом Саду, посебно за локалну публику, која ретко посећује установе културе;
3. унапређење сарадње међу установама културе, као и између установа културе и удружења грађана, невладиних организација, медија, образовних установа и грађана ради подстицања квалитета и приступачности програма за различите друштвене групације.
 
Конкурсом „Публика у фокусу“ биће подржани различити типови пројеката за развој публике као што су они који доприносе учешћу разнолике публике у установама културе и већој посећености културним садржајима, пројекти у чијем креирању и реализацији активно учешће има публика, као и пројекти у оквиру којих се подстичу интеркултурални дијалог и развој интеркултуралних компетенција грађана. Поред тога, подржавају се и пројекти који унапређују педагошке, едукативне и анимационе програме у установама културе, пројекти у оквиру којих се постојећи садржаји промишљају и обликују из угла одређених друштвених група. Циљевима конкурса одговараће и пројекти у чијем креирању и реализацији учествује више установа културе са територије града Новог Сада и из Зоне 021, пројекти који унапређују сарадњу између културних и невладиних организација, образовних и медијских установа, или сарадњу између установа културе и удружења грађана и самосталних делатника у култури. Уз све то, подржавају се и постојећи културни догађаји унапређени компонентом директног развоја публике.
 
Носиоци пројекта могу бити установе културе са седиштем на територији града Новог Сада, као и Зоне 021 (Сремски Карловци, Беочин и Ириг), док друге организације са наведених територија могу учествовати као партнери на пројекту. За пројектне предлоге максималан износ суфинансирања јесте 80% од укупне вредности пројекта.
Конкурс је отворен до 2. априла 2018. године до 15 часова, а детаљније информације о условима конкурса доступне су на интернет страници Фондације  www.novisad2021.rs  у делу Јавни позиви.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.