#
#

ВЕСТИ

Седница Комисије за називе делова насељених места и јавних служби

Понедељак, 26. фебруар 2018, 11:17h извор:Новосадска ТВ

На данашњој седници Комисије за називе делова насељених места и јавних служби Скупштине града утврђени су предлози за називе нових улица у Новом Саду.

Улице су на Сајлову, Ратном острву, у Руменки и у Ветернику.

Подржан је предлог да се нова улица у Новом Саду на локалитету Горње Сајлово назове по професору доктору Драгославу Милисављевићу, нашем најпознатијем енологу, који је створио прве домаће сорте винове лозе, од којих је једну назвао „Неопланта“ у част Новог Сада. Био је један од оснивача Новосадског универзитета и оснивач Завода за виноградарство и винарство у Сремским Карловцима, декан Технолошког факултета, творац првих југословенских вина и дугогодишњи потпредседник светске винарске организације (OIV). Добитник је многих домаћих и светских награда и признања, међу којима су и Орден рада, француско Одликовање за заслуге у области винарства, чланство у италијанској Академији за лозу и вино, Октобарска награда Новог Сада, Седмојулска награда СР Србије.

Прихваћен је и предлог да се нова улица у Новом Саду на локалитету Ратно острво назове по Георгију Кнежевићу, српском сликару и путујућем фотографу из XIX века. Фотографску делатност започео је у Пешти (око 1848), а први фотографски атеље отворио је у Новом Саду септембра 1854. у Хлебарском сокаку (касније је то Милетићева улица) као први фотограф у том граду.

У Руменки ће нова улица добити назив Павле Жилник, по истакнутом новосадском архитекти, добитнику Октобарске награде града Новог Сада и других друштвених признања и награда. Његово богато стваралаштво обухвата, између осталог, пројектовање Дечије болнице и Гинеколошке клинике у Новом Саду, зграде НИП „Форум“ и НИП „Дневник“, зграде Студија М, ентеријера Велике и Мале сале Скупштине Војводине, и многе друге.

Нова улица у Ветернику ће бити названа по Јелки Ређеп, прoфeсoрици књижeвнoсти на Филозофском факултету у Новом Саду и ауторки многобројних студиja, мoнoгрaфиja и aнтoлoгиja везаних за средњовековну књижевност. Oд пoсeбнe вaжнoсти су њeни рaдoви нa тeму убистaвa влaдaрa у функциjи слojeвитoг и тoтaлнoг пoимaњa културнoг и књижeвнoг aмбиjeнтa нaшeг срeдњeг вeкa. Maгистрирaлa je сa тeзoм Moтив o рoђeњу Сибињaнин Jaнкa у стaрoj и нaрoднoj књижeвнoсти, a дoктoрирaлa рaдoм Причa o Кoсoвскoм бojу. Билa je гoстуjући прoфeсoр нa унивeрзитeтима у Бeрлину, Хaлeу и Рeгeнсбургу.

По професорки Милки Ивић биће названа нова у улица у Новом Саду. Милка Ивић је једна од најзначајнијих српских лингвиста, пре свега у областима опште лингвистике, синтаксе и семантике словенских језика. Била је редовна професорка Филозофског факултета у Новом Саду и гостујућа професорка неколико различитих универзитета у САД и Токијског лингвистичког универзитета, чланица Норвешке академије наука, Саксонске академије наука, САНУ, уредница часописа Јужнословенски филолог, а сматра се зачетницом тзв. Новосадске лингвистичке школе.

Ако Скупштина града прихвати предлоге ове комисије, нове улице носиће имена: Милке Ивић, Драгослава Милисављевића, Павла Жилника, Јелке Ређеп и Георгија Кнежевића.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.