#
#

ВЕСТИ

Антидот: Ђилас и Пајтић оштетили ДС за више од милион евра

Среда, 7. фебруар 2018, 19:02h извор:Новосадска ТВ

Медијска мрежа Антидот објавила је данас истраживање чија је тема, како наводе, "финансијска девастација" ДС, позивајући се на оригинални Извештај Радне групе ДС из новембра прошле године о преиспитивању начина трошења средстава те странке.

Према Антидоту, “главну кривицу за финансијску дубиозу ДС сносе Драган Ђилас и Бојан Пајтић, који су "кризу странке користили за лично богаћење", те уз помоћ Александра Шапића и Душана Елезовића ту партију "гурнули у дужничко ропство према Драгану Ђиласу, као свом највећем повериоцу”. Антидот наводи да је Радна група странке, у поверљивом извештају, проценила да је укупан одлив средстава са рачуна демократа, “до кога је дошло услед штетних одлука бивших партијских челника Драгана Ђиласа и Бојана Пајића, достигао износ од 134 милиона динара, односно више од милиона евра”.

Преносе да је, према налазима интерних ревизора, у послу са откупом потраживања Развојне банке Војводине према ДС, Ђилас зарадио више од 200.000 евра, “од чега половину тог износа од камате коју, путем принудне наплате, већ годинама скида са рачуна своје бивше странке”.

Тврде и да је Шапић зарадио 75.000 евра “захваљујући привилегованом уговору о обезбеђењу заложеног локала у пословима са гаранцијама страначког кредита”.

Као главни узроци који су довели до вишегодишње блокаде страначких рачуна, у извештају се наводи “енормно и неконтролисано трошење средстава током кампање 2012. године”, стоји у досијеу Антидота.

Како пише Антидот у свом извештају, који се позива на податке из партијске финансијске службе, током и непосредно након изборне кампање 2012. године, ДС је потписала два уговора са фирмом “Communis”, на основу којих су према тој фирми настале обавезе у износу од 7,9 милиона евра.

Како би тај износ био исплаћен, руководство странке потписало је уговор о краткорочној позајмици са Развојном банком Војводине (РВБ) од које је узет шестомесечни кредит од 360 милиона динара са каматом од 1,4 одсто месечно.

Пошто ДС није имала средства да врати кредит, поједини функционери су заложили некретнине као гаранцију да ће кредит РВБ бити враћен, док је део био обезбеђен девизним депозитима породице Милешевић из Кикинде, “чији је главни представник, локални тајкун Зоран Милешевић познат по блиским односима са Бојаном Пајтићем”, наводи Антидот.

“Међу њима своје хипотеке и положене депозите посебним уговорима са странком осигуравају једино Ðилас, Шапић и Милешевић који на тај начин из овог посла стичу новчану добит на рачун странке”, стоји у досијеу те медијске мреже.

“Након тога, низом шпекулативних операција, у којима су учествовали Драган Ђилас, Бојан Пајтић, Душан Елезовић, Александар Шапић и Зоран Милешевић, ДС је због сервисирања постојећег дуга према РВБ од 49 милиона динара, оштећена за додатних 80 милиона динара, који су исплаћени Ðиласу, Шапићу и Милешевићу, а све то су својим потписима одобрили Пајтић и Елезовић. Сагледавајући укупне трошкове који су настали потписивањем низа штетних уговора, комисија је тај износ проценила на више од 134 милиона динара, односно више од миллион евра, што је и констатовано у извештају”, наводи Антидот.

Према њиховим наводима, 27. јануара 2014. године Душан Елезовић је упутио писмо поверенику РВБ у стечају Радовану Иветићу, у којем је "захтевао да се, ради наводног смањења дуга странке према банци, изврши наплата дуговања из девизних депозита породице Милешевић".

"Само дан касније и Драган Ðилас свој првобитно заложени стан замењује новчаним депозитом од 200.000 евра. Та операција је учињена како би Милешевић и Ђилас од странке добили надокнаду штете у виду камате од пет одсто на положене депозите", стоји у досијеу.

"Након што је, на Елезовићев захтев, РВБ део дуга наплатила из положених депозита, аутоматски су активиране одредбе Анекса И уговора о обезбеђењу туђег дуга које су довеле до тога да су обавезе које је ДС имала према банци сада додатно увећане према гарантима (Ðиласу и Милешевићу). За положене депозите у износу од 93,6 милиона динара, Ðилас и Милешевић су од ДС наплатили 140 милиона динара, односно око 50 одсто више од суме коју су као депозит положили", наводи Антидот.

Наводи се да је Александар Шапић, као гарант за дуг странке, у априлу 2013. године ставио залог на свој локал у улици Јурија Гагарина 151г, а у јануару 2014. године, са странком потписао нови Уговор о обезбеђењу туђег дуга, којим је предвиђено да му се надокнади “штета” од 77.500 евра, што је износ који је представљао процењену тржишну вредност локала.

Како пише Антидот, такав уговор је био потписан једино са њим, у време када је Драган Ђилас био председник странке.

“Међутим, из уговора и пратеће документације није јасно ко је проценио да баш тај износ представља вредност ''настале штете'' поготово у светлу чињенице да РВБ никада није активирала хипотеку која је стављена на Шапићев локал. По основу поменутог уговора Шапић је до сада од ДС наплатио 3,97 милиона динара, док се остатак дуга налази у поступку принудне наплате”, наводи се у досијеу.

У Извештају се, додаје Антидот, наводи и да је Шапић током читавог периода важења хипотеке издавао свој локал и приходовао закупнину “због чега није јасно какву је штету он заиста претрпео, а коју му сада његова бивша странка исплаћује”.

Извор: Антидот

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.