#
#

ВЕСТИ

Данас први рок за плаћање пореза

Понедељак, 5. фебруар 2018, 10:15h извор:Новосадска ТВ

Пореска управа Србије објавила је порески календар за фебруар, а већ данас истиче први рок - онај за достављање обавештења о закљученим уговорима по основу естрадних програма у претходном месецу.

Исплатиоци прихода по основу естрадних програма забавне и народне музике и других забавних програма дужни су да доставе пријаву и обавештење до петог у месецу за уговоре закључене у претходном месецу.
Пријаве се подносе на обрасцу ОЗУ, уз који се подносе и копије свих закључених уговора у претходном месецу.
Данас, такође, истиче рок за достављање извештаја о извршењу обавезе запошљавања особа са инвалидитетом за претходни месец.
Сви послодавци који имају обавезу запошљавања особа са инвалидитетом дужни су да доставе одговарајући извештај надлежној јединици Пореске управе према свом седишту на обрасцу ИОСИ.
Образац се доставља најкасније до петог у месецу за претходни месец, и то сваки месец, без обзира на који начин је обавеза извршена у претходном месецу. Послодавци немају обавезу достављања других доказа уз сам образац извештаја, преноси Б92.
Како се наводи, 12. фебруара је рок за подношење пореске пријаве и плаћање пореза на премије неживотних осигурања за претходни месец.
Затим, 19. фебруара је рок за плаћање месечних аконтација пореза на приход од обављања самосталне делатности.
Такође, 19. фебруара је рок за плаћање месечних аконтација доприноса на приходе од самосталне делатности, као и за плаћање доприноса за свештенике и верске службенике, за домаће држављане запослене у иностранству и за иностране пензионере за претходни месец.
Истог дана истиче рок за плаћање доприноса за пољопривреднике за први квартал 2018. године, као и за подношење пријаве за утврђивање доприноса за обавезно социјално осигурање и месечне аконтације за 2018. годину за самосталне уметнике.
Такође, 19. фебруара је рок за плаћање доприноса за самосталне уметнике за први квартал 2018. године, као и рок за подношење пореске пријаве и плаћање ПДВ.
Рок за плаћање аконтације пореза на добит правних лица за претходни месец такође је 19. фебруар.
Месечна аконтација пореза на добит плаћа се до 15-ог у месецу за претходни месец.
Истог дана је и рок за плаћање обрачунате акцизе за период од 16. до краја јануара.
Обвезник акцизе је дужан да обрачунату акцизу уплати најкасније 15. дана у месецу за износ акцизе обрачунат за период од 16. до краја претходног месеца.
Такође, 19. фебруара је рок за подношење пореске пријаве и плаћање акцизе на електричну енергију за крајњу потрошњу за претходни месец.
Из Пореске управе наводе да је 28. фебруар рок за плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање за неисплаћене зараде за претходни месец.
Последњег дана фебруара је и рок за плаћање обрачунате акцизе за период од 1. до 15. дана у месецу.
Обвезник акцизе је дужан да обрачунату акцизу уплати најкасније последњег дана у месецу за износ акцизе обрачунат у периоду од 1. до 15. дана у месецу.
 

извор:тањуг

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.