#
#

ВЕСТИ

Обележен јубилеј 70 година Пољопривредне школе у Футогу

Петак, 1. децембар 2017, 14:58h извор:Новосадска ТВ

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствовао је свечаној приредби поводом прославе јубилеја, 70 година Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу.

- Седам деценија постојања Пољопривредне школе може свима нама да буде само на понос. Данашњи јубилеј је јако важан за развој пољопривреде и рурални развој, јер је улагање у образовање и младе пољопривредне кадрове најбитније. И данас када говоримо о дуалном образовању, можемо да истакнемо да је пољопривреда његов важан сегмент, и оно што ради та школа представља спој теорије и практичног знања. Драго ми је да Град помаже онолико колико је у могућности, и морам да нагласим да ми сваке године, у оквиру годишњег програма уређења и заштите пољопривредног земљишта, опредељујемо пољопривредно земљиште за коришћење без накнаде, како би ова школа могла да га користи за практични део наставе – рекао је Милорад Радојевић који је током приредбе, у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, примио Повељу за пружање дугорочне безрезервне подршке, као и за значајан допринос раду Пољопривредне школе.
 
Директор школе Душан Гагић је истакао да је велики број стручњака током последњих 70 година прошло кроз Пољопривредну школу.
 
- Током седам деценија много тога се променило. Постали смо савременији, пратимо трендове, јер је стратешки, пољопривреда једна од најбитнијих грана у нашој земљи. Услов да бисмо могли да конкуришемо земљама у региону јесте да имамо модерне и квалитетне стручњаке који се образују управо у нашој установи. Покренули смо стакленик, млекару, пластеник, добили смо право пречег закупа за 40 хектара земље од Града Новог Сада, али и ветар у леђа од свих структура, како Града, тако и Покрајине и Републике – рекао је директор школе Душан Гагић.
 
Пoљoприврeднa шкoлa у дaнaшњeм смислу тe рeчи пoчeлa je дa рaди 1947. године, a тoкoм свoг пoстojaњa имaлa je нeкoликo фaзa рaзвoja. Првo je билa jeднoгoдишњa бригaдирскa, зaтим двoгoдишњa спeциjaлнa грaдинaрскa, дa би пoтoм прeрaслa у срeдњу пoљoприврeдну шкoлу oпштeг смeрa сa трoгoдишњим трajaњeм шкoлoвaњa. Шкoлa oд 1949. рaди пo чeтвoрoгoдишњeм прoгрaму oбрaзoвaњa пoљoприврeдних тeхничaрa oпштeг смeрa, а након тога су oтвoрени oдсeци зa рaтaрствo, стoчaрствo, вoћaрствo и винoгрaдaрствo.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.