#
#

ВЕСТИ

Град Нови Сад: Одговорно располажемо новцем грађана

Четвртак, 12. октобар 2017, 22:07h извор:Новосадска ТВ

Поводом нетачних информација изнетих у емисији Радио-телевизије Војводине "Прави угао" ауторке и водитељке Љубице Гојгић у којој је гост био Немања Ненадић, програмски директор "Транспарентности Србија", Град Нови Сад обавештава да је у питању изношење непроверених информација које су допринеле томе да се шире лажне и алармантне вести о Граду Новом Саду.

"Наиме, уредница је изнела податак, који је већ као нетачан објављен на информативном порталу "021", у којем је наведен паушални осврт новинара Горице Николић да је "занимљив начин на који је "Им пројект" из Београда добио посао. Та конотација која асоцира на злоупотребу јавног интереса се пренела потом на јавни сервис и недопустиво је да се даље шире неистине и злуради коментари којима се дискредитује Град и тиме сврстава у ред корупционашких средина", наводи се у саопштењу Града Новог Сада и додаје:

"Нестручном интерпретацијом новинарке портала "021" јавност је доведена у заблуду. Наиме, у питању су две јавне набавке за исту деоницу новосадског булевара. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције спровела је поступак јавне набавке за израду техничке документације саобраћајних површина на Булевару ослобођења од Футошке улице до Железничке станице у Новом Саду – појачано одржавање, а након тога и за техничку контролу техничке документације саобраћајних површина на истој деоници".

"Дакле, у тексту се нејасно преплићу две набавке и нестручно интерпретирају. Затим, процена вредности јавне набавке за техничку контролу техничке документације увек износи 10 одсто од процењене вредности за израду техничке документације. Процењена вредност набавке за израду техничке документације саобраћајних површина на Булевару ослобођења од Футошке улице до Железничке станице била је 8.333.333,00 динара, а самим тим и процењена вредност набавке за техничку контролу је 833.333,00 динара. То значи да нико није произвољно "намештао" цифру, већ да је то део редовног радног процеса" , истиче се у саопштењу.

"Битно је напоменути да, када је у питању спорна јавна набавка контроле техничке документације саобраћајних површина на Булевару ослобођења од Футошке улице до Железничке станице у Новом Саду – појачано одржавање, није било поднетих захтева за заштиту права, што значи да нико од осталих понуђача није уложио жалбу на Одлуку о додели уговора, односно ништа није било спорно никоме од заинтересованих страна које нису добиле Уговор. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције наглашава да је на порталу "021" и у емисији која се бавила темом корупције у оквиру јавних набавки на нивоу градских управа и јавних предузећа у земљи, неосновано поменут Град Нови Сад као пример места где се дешавају сумњиви тендери", напомиње се у саопштењу.

Како се тврди, Град Нови Сад одговорно располаже новцем грађана и улаже свакодневно у нове пројекте желећи да оствари баланс између квалитета и утрошених средстава.

Такође, објашњава се да је на тендеру за посао контроле израде пројекта је изабрана најповољнија понуда, која задовољава све критеријуме и гарантује завршетак посла у року, а при томе је и вишеструко повољнија за буџет.

"Дакле, није у питању тендер за извођење грађевинских радова, већ се ради о спољној контроли предметног пројекта. Иако није експлицитно наведено да је у питању злоупотреба, у средствима јавног информисања се тенденциозно инсинуира да због остварене уштеде у буџету и одговорног располагања новцем пореских обвезника, неко има користи и да се раде сумњиве ствари у Граду, оцењене као "необичне". У емисији РТВ-а се нагађало да ли је у питању случај да је тендер био намештен за неког другог и да је намерно стављена висока цена, па је ова фирма из Београда "улетела" неплански или је у питању нестручна процена понуђача", поручују из Града.

"Град Нови Сад не живи више у времену неких претходних гарнитура које су излагале буџет Новосађана на милост и немилост туђим џеповима и не бави се булеварским пљачкањем као неки којима суђења још увек трају. Нећемо дозволити да се наш град ставља под вео спекулација и да се Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције конотира као да је малверзашка организација", закључује се у саопштењу.

Извор:РТВ

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.