#
#

ВЕСТИ

Победа културе дијалога

Уторак, 12. септембар 2017, 13:33h извор:Новосадска ТВ

На апел градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, после готово три месеца учесталих истраживања, анкета, фокус-група и јавних расправа стручне, али и најшире јавности, донесени су закључци о даљем развоју Youth creative polis-a, једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми града за Омладинску престоницу Европе 2019. године и Европску престоницу културе 2021. године.

– С великим поносом и чашћу могу да констатујем да је Нови Сад извојевао још једну велику победу. Можда и значајнију од прошлогодишње две. Без обзира на различита виђења, ставове, па и интересе, заједнички закључци о даљем развоју некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“ потврђују да смо ове године остварили можда и најважнију победу за даљи развој нашег града у целини, а то је почетак изградње културе дијалога – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и закључио - Поштујући вољу грађана, а на основу одлука донесених у духу демократичности, отворености и учешћа највећег дела јавности, потврђујем 5 тачака развоја будућег Youth creative polis-a:
 
1.Планом детаљне регулације сачувано је архитектонско и индустријско наслеђе бившег индустријског комплекса „Петар Драпшин“;
2.Постигнута је сагласност свих релевантних актера у култури и привреди, грађана и остале стручне и заинтересоване јавности да се крене у реализацију и развој Youth creative polis-a;
3.У Youth creative polis-u биће смештене све делатности дефинисане у Акционом плану примене културних и креативних индустрија, као и све услужне делатности, укључујући и услужне занате, које овим планом нису дефинисане, али које доприносе и учествују у културно-уметничкој и креативној продукцији. Тиме се искључује могућност намене комплекса тзв. Кинеске четврти за зону становања, тржних центара, као и коришћење овог простора у спортско-рекреативне и магацинске сврхе;
4. Основаће се Савет за развој Youth creative polis-a (YCP-a) који ће Радној групи за инфраструктуру и капитална улагања помоћи у даљем дефинисању прецизнијих критеријума, обавеза и одговорности свих будућих актера у омладинско-креативном дистрикту, као и моделе за њихову економску одрживост. Савет за развој YCP чиниће: представници надлежних градских управа и Радне групе за капитална улагања и инфраструктуру, представници занатлија и културно-уметничке и креативне продукције који своју делатност обављају у овој четврти, као и представници ОПЕНС-а и Фондације „Нови Сад 2021“.
5.На иницијативу Фондације „Нови Сад 2021“ формираће се експертски тим који ће бити на располагању Савету за развој YCP-a и Радној групи за инфраструктуру и капитална улагања у даљем формулисању критеријума, одрживости и развоја, а на основу свог искуства и светски препознате теорије и праксе. Тим ће чинити еминентни инострани и домаћи стручњаци из области ревитализације и трансформације индустријског наслеђа, архитектуре, визуелних уметности и дизајна, туризма, партиципативности и међународне сарадње.
 
На овај начин, уз укључивање свих добронамерних грађана и релевантних експерата у процес дијалога, први пут доносимо заједничке закључке за развој града Новог Сада по мери грађана.

 

 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.