#
#

ВЕСТИ

ПКВ и ФТН потписали споразум о пословно-техничкој сарадњи

Четвртак, 15. јун 2017, 15:21h извор:Новосадска ТВ

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду проф. др Раде Дорословачки потписали су у четвртак, 15. јуна 2017. године у Привредној комори Војводине Споразум о пословно-техничкој сарадњи ради успостављања дугорочне пословне сарадње.

– Циљ данашњег потписивања је повезивање високог образовања, науке и привреде, као и интензивирање примене научно-истраживачких резултата у пословању субјеката који обављају привредну делатност и јавну функцију. Сматрам да је образовање од примарне важности за паметан привредни раст и због тога ПКВ ради на увезивању науке и привреде на територији АП Војводине, рекао је председник ПКВ Бошко Вучуревић.
ФТН је, према речима декана Факултета,  највећи не само у Србији, већ и у Југоисточној Европи са 1200 запослених и преко 14 000 студената.
– Ове школске године уписали смо 2420 и ми смо формално факултет, а суштински смо технички универзитет, што ћемо ускоро и бити. Ми имамо 13 департмана који формирају 10 факултета – Електротехнички, машински, Грађевински, Саобраћаји, Архитектура, Индустријско инжењерство, Заштита животне средине, Мехатроника, Роботика. Факултети техничких наука треба да форсирају науку ради примени, а не наука ради науке и свето тројство ФТН-а је образовање, наука и сарадња са привредом, рекао је Дорословачки.
Како каже, из ФТН-а изникло је преко стотину компанија, углавном у ИТ сектору, који запошљавају преко 4000 инжењера у Новом Саду.
– Ми сада желимо, захваљујући ПКВ да проширимо то и на остале домене – машинство, грађевина, саобраћај и тиме постигнемо што већу сарадњу са привредом. Надам се да ћемо сада и у осталим областима, као што смо успели у ИТ сектору, побољшати ту симбиозу између привреде, науке и образовања и у осталим сегментима, нагласио је Дорословачки.
– Колико је увезивање привреде и науке важно како за ПКВ, тако и за привреду уопште, препознала је и Покрајинска влада, која је направила организациони одбор за формирање сајма привреде и науке. У том смислу, ми сада институционализујемо односе између ПКВ и науке и настављамо даље континуирану сарадњу, а први корак је формирање акционог плана, истакао је Вучуревић.
На радном састанку одржаном након потписивања Споразума, поред потписника, присуствовали су и продекан ФТН-а за науку и међународну сарадњу проф. др Драган Шешлија, продекан ФТН-а за наставу проф. др Драгиша Вилотић, координатор рада удружења ПКВ Драгомир Ђукић, а тема састанка био је акциони план.
ФТН и ПКВ заједно ће реализовати различите пројекте, у плану су и заједнички наступи на тржишту, примена научних достигнућа, заједничка истраживања, специјализација инжењерског кадра, организација стручних и научних скупова, сертификација истраживачког кадра.

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.