#
#

ВЕСТИ

„Ка европским вредностима-особе са инсвалидитетом као равноправни грађани“

Петак, 8. јул 2016, 14:17h извор:Новосадска ТВ

Асоцијација за промовисање инклузије Србије - АПИ Србије реализује пројекат „Ка европским вредностима - особе са инвалидитетом као равноправни грађани” у сарадњи са 11 партнерских организација из седам земаља.

Циљ пројекта је да се развије модел свеобухватног оснаживања особа са инвалидитетом, са посебним фокусом на особе са интелектуалним инвалидитетом, како би моглe да преузму активну улогу у стварању инклузивног демократксог друштва и да утичу на процесе доношења политика на националном и  европском нивоу. Тим поводом одржана је кoнфeренција „Ка европским вредностима - особе са инвалидитетом као равноправни грађани“ којој су присуствовали помоћници градоначелника Новог Сада Александар Петровић и Љиљана Коковић.
 
- Нови Сад, као и један од поноса града Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“ данас je епицентар догађања које је окупило најеминентније стручњаке из земље и региона на завршној конференцији, a са нама су у гостима и представници Института „Ритмајер“ из Италије, која је једна од светских перјаница када је у питању социјална заштита. Процењује се да је у свету, па самим тим и у нашој земљи и нашем граду око 10% особа са неком врстом инвалидитета, па је ова конференција одлично место да се  тим особама укаже посебна пажња, да се оснаже и да се активно укључе у све животне токове. Град Нови Сад води вактивну социјалну политику, а посебан акценат је стављен на бригу о особама са инвалидитетом, а о томе сведочи чиљеница да смо прва локална самоуправа која је у септембру 2013. године отворила Канцеларију за особе са инвалидитетом. Свим учесницима конференције желим успешан рад, који ће пре свега бити оличен у представљању резултата учешћа на пројекту од стране пројектних партнера, размену мишљења и искустава у овој комплексној области - рекао је Александар Петровић и додао да се нада да ће донесени резултати још више да помогну овој популацији у савладавању  животних и пословних препрека.
 
Пројекат је фокусиран на организовање едукативних радионица, дебата и дијалога за и међу особама са инвалидитетом у седам земаља, укључујући пружаоце услуга и самозаступнике - особе са интелектуалним инвалидитетом у вези са самозаступањем, волонтирањем, интеграцијом у запошљавању и социјалним предузетништвом. Пројекат подржава Европскa Унијa у оквиру програма „Европа за грађане и грађанке”.
 
Партнерске организације које учествују у пројекту су: „Инклузивни центар“ из Новог Сада, „Центар за оријентацију друштва“ из Београда, „На пола пута“ из Панчева, „Удружење са менталним инвалидитетом“ из Ниша, Школа са домом за ученике оштећеног слуха „11.мај” из Јагодине; Регионални Институт „Ритмајер“ из Италије, Основна школа „Јосип Матош” из Хрватске, Установа за образовање одраслих „Социјално-едукативни центар” из Босне и Херцеговине, Републички центар за подршку особама са интелектуалним инвалидитетом из Македоније, „Зрачак наде“ из Црнe Горe и Завод за глуве и наглуве из Словенијe.

 

Коментари (0)

Тренутно нема коментара за ову вест.

Оставите коментар

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила:

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо Вас да се приликом писања коментара придржавате правописних правила.
Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Новосадска ТВ има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одражавају ставове Новосадске ТВ.